Кримські татари США вимагають від України вирішити проблеми своїх співвітчизників

1
Щонайменше 15 000 кримськотатарських сімей не мають змоги побудувати житло на кримській землі, звідки 65 років тому все кримськотатарське населення було насильно депортоване
03.07.2009
Оцініть статтю: 
(296 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Представники кримськотатарської діаспори США та Кримськотатарського науково-дослідного й інформаційного центру (КНДІЦ, - Вашингтон) вимагають від української влади негайно звернути увагу на кримських татар, які мітингують біля стін Кабінету Міністрів України у Києві, а також вжити заходів для вирішенням наболілих проблем народу.

Про це говориться у заяві одного з керівників КНДІЦ, представника кримськотатарської діаспори у США Мубейін Бату Алтан.

У заяві, текстом якої володіє інформагентство QHA, сказано, що «50 днів тому назад біля будинку Кабінету Міністрів близько 120 представників кримськотатарського народу почали свою акцію протесту з вимогами про виділення земельних ділянок під будівництво житла на землі своїх предків, чого вони вкрай потребують».

8 червня поточного року у своєму зверненні до світової громадськості кримські татари заявили: «Щиро довіряючи уряду, сподіваючись на чесний діалог із владою, ми прийшли до будинку Кабінету Міністрів щоб демократичним шляхом одержати відповідь на наше прохання – отримати земельні ділянки і побудувати будинки для своїх родин».

Протестуючі також відзначили, що протягом майже 17 років очікувань кримська влада не враховує їхнє право на отримання земельних ділянок на Батьківщині.

Щонайменше 15 000 кримськотатарських сімей (приблизно 70 000 чоловік) не мають змоги побудувати житло на кримській землі, звідки 65 років тому все кримськотатарське населення було насильно депортоване.

У заяві митингуючих сказано, що кримські татари вже не раз починали свої мирні мітинги біля будинку Кабінету Міністрів з метою привернути увагу української влади до вирішення земельного питання у Криму. Однак, за словами учасників пікету, до цього часу жодного серйозного відгуку з боку влади не було.

23 червня 2009 року кримські татари обрали нову тактику - принесли до будинку уряду металеві бочки і стали бити по них металевими палицями кожні 15 хвилин для того, щоб влада почула їх. Однак українська влада як і раніше продовжує ігнорувати ці мирні акції.

«На відстані сотень метрів чути гуркіт бочок, а урядові службовці залишаються глухими, як і раніше ... вони глухі як до вимог людей, так і до їхніх страждань».

У ході даної акції сталася поки тільки одна «катастрофа» - мітингуючий 70-літній кримський татарин отримав тепловий удар і був госпіталізований.

«Чи потрібно мітингуючим вдаватися до насильства, перш ніж їх почують? Що втратить українська влада, якщо зустрінеться з кримськими татарами, які мітингують біля стін Кабміну, і відповість на їхню просту вимогу - налагодити діалог і детально обговорити питання, пов'язані із земельними ділянками у Криму?», - запитують представники кримськотатарської діаспори.

«Ми настійно закликаємо уряд України вирішити не лише земельне питання, але й інші насущні проблеми кримськотатарського народу, у тому числі, визнати кримських татар одним із корінних народів Криму - разом із караїмами і кримчаками, визнати кримськотатарську мову однією з офіційних мов Криму - поряд із російською і українською, а також допомогти кримським татарам, які до цього часу залишаються у місцях депортації - в основному, в Узбекистані - повернутися на історичну батьківщину в рамках систематизованої державної програми.

Ми, як кримські татари, що проживають у Сполучених Штатах Америки, дуже раді, що віце-президент США Джо Байден збирається відвідати Україну напередодні офіційного візиту президента Барака Обами в Москву у липні.

Ми рішуче вітаємо хороші відносини між США і демократичною Україною, де поважають права людини і права корінних народів.

Ми закликаємо віце-президента Джо Байдена у ході його візиту в Київ зустрітися з голодуючими біля стін українського уряду кримськими татарами і запитати у приймаючої сторони про положення кримських татар – корінного народу Криму – або просто запитати - «для кого стукають у ці металеві бочки».

Нагадаємо, що 1 липня виповнилося 50 днів від дня початку акції протесту кримських татар у Києві.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Учасники пікету у Києві намагаються достукатися до Кабміну

Кияни підтримали пікет кримських татар

Кабмін шантажує кримських татар

Учасники кримськотатарської акції у Києві звернуться до Європейського співтовариства

Учасники мітингу біля Кабміну відновили голодування

Кабмін обманув мітингуючих кримських татар?

Кримські татари оголосили голодування біля Кабміну

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.