Хадж завершився благополучно, спалаху свинячого грипу не зафіксовано

1
На вулицях Багдаду проходять «черевичні» акції на підтримку журналіста, що кинув у Буша черевиком
1
У квітні 2008 року вандали перекинули близько 40 могильних каменів на мусульманському цвинтарі у селі Чистеньке у Криму.
1
Світанок над горою Арафат.
1
1
1
01.12.2009
Оцініть статтю: 
(144 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У неділю завершився щорічний хадж, масових захворювань свинячим грипом не відзначено, повідомила саудівська влада. У період паломництва зареєстровано п'ять смертей і встановлено 73 випадки захворювання.

Під час хаджу п'ятеро прочан померли від грипу, викликуваного вірусом A(H1N1), повідомив міністр охорони здоров'я Абдулла Аль-Рабія. 2,3 мільйони прочан почали виїзд із Мекки.

Міністр повідомив, що інших серйозних проблем зі здоров'ям у прочан відзначено не було.

«Я із задоволенням повідомляю, що хадж 2009 пройшов без спалаху захворювання чи епідемії», сказав міністр, слова якого приводить офіційне інформагенство Саудівської Аравії SPA.

У співробітництві з міжнародними органами охорони здоров'я, Саудівська Аравія розгорнула широкомасштабну кампанію для мінімізації загрози і мобілізувала 20 тисяч медиків для роботи під час хаджу.

Міністерство охорони здоров'я попередило, що цього року варто утриматися від хаджу дітям, особам похилого віку і тим, у кого слабке здоров'я.

В аеропортах і в районах доступу до основних святинь були встановлені теплочутливі камери, які дозволили контролювати температуру тіла прочан.

Жертвами свинячого грипу стали четверо літніх прочан з Індії, Марокко, Пакистану й Судану і 17-річна жителька Нігерії.

У всіх були виявлені інші захворювання, у тому числі рак і хвороби серця, що зробило їх більш уразливими для свинячого грипу, повідомили саудівські медики.

У порівнянні з минулими роками, цього року хадж пройшов практично без пригод, пише «Іслам для всіх» з посиланням на alarabiya.net.

Було забезпечено вільне пересування прочан насамперед, завдяки спорудженню великої пятирівневої пішохідної естакади, що дозволила уникнути скупчень народу при здійсненні ритуалу кидання каменів у Міні.

Побоювання у зв'язку з можливим проведенням політичних протестів іранцями також не виправдалися.

Напередодні хаджу Саудівська влада попереджала про ввізні політичні заходи, які обмежилися ритуальною акцією протесту проти Америки й Ізраїлю, організованою іранцями в одному із наметів у долині Міна.

Зараз триває масовий від'їзд прочан з Мекки. Очікується, що через повітряний і морський порти у Джидді відбудуть більше мільйона прочан.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Прочани почали виконання обрядів хаджу у долині Міна

Українські мусульмани отримали можливість зробити хадж безкоштовно

Кульмінація хаджу цього року припадає на 26 листопада

Понад 130 українських мусульман вирушають у хадж

32 мусульманина із Криму й Одеси вирушили у хадж

Українські мусульмани готуються до проведення обрядів паломництва

Новий ритуальний одяг захистить паломників від сонячних опіків

В Мецці побудували 30 км тунелів і віадуків на обрядових маршрутах

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.