Перша мусульманка у британському парламенті: «Ісламофобія стала нормою у британському суспільстві»

1
Українські паломники 2008 року отримали пам'ятний приз за відмінне дотримання правил здійснення хаджу.
1
39-річна Саїда Варсі привернула увагу до того, що упередженість проти мусульман стала нормою для британців.
1
1
21.01.2011
Оцініть статтю: 
(178 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Ісламофобія стає загальноприйнятим явищем у Великобританії, констатує співголова консервативної партії, перша мусульманка, що отримала посаду у британському кабінеті, баронеса Варсі.

39-річна Саїда Варсі (Sayeeda Warsi) у своєму вчорашньому виступі в університеті Лейчестера застерегла проти тенденції ділити майже 3 мільйони британських мусульман на «помірних» і «екстремістів»: на її думку це сприяє помилковому розумінню ситуації і розпалюванню нетерпимості.

Варсі – пакистанка за національністю - вважає, що терористичні акти, здійснені окремими мусульманами, не повинні стати приводом для засудження всіх послідовників ісламу.

У той же час вона переконана, що мусульманські громади повинні ясніше виражати своє неприйняття будь-яких проявів насильницького екстремізму.

Леді Варсі вважає, що терористи повинні відповідати не лише перед законом, їх повинне покарати саме суспільство – засудженням і відчуженістю.

Судячи з уривків виступу, надрукованих у Daily Telegraph, пер Британії звинувачує «певні круги, включаючи засоби масової інформації, у поблажливому й поверхневому обговоренні питань віри».

Вона вважає, що саме з цієї причини Британія стала менш терпимою країною по відношенню до віруючих.

«Не треба мати багату уяву, щоб передбачити, куди можуть завести розмови про «помірних» мусульман; на заводі, де тільки що найняли робочого- мусульманина, начальник заспокоює решту: «Не турбуйтеся, він просто мусульманин», - свідчить цитата з виступу баронеси.

«У школі діти говорять: «Сім'я, яка живе у сусідньому будинку, - мусульманська, але вони не такі погані». Коли мимо по вулиці проходить жінка в бурці, перехожі думають: «Її або пригноблюють, або своїм виглядом вона хоче зробити політичну заяву», - продовжує вона.

Минулого року Варсі піднімала проблему ісламофобії під час зустрічі з Папою римським Бенедиктом XVI під час його візиту до Великобританії. Тоді вона порадила йому «налагодити глибше розуміння між Європою і її мусульманськими громадянами».

Опитування громадської думки показують, що антимусульманські настрої у Великобританії різко виросли після лондонських терактів 2005 року, при цьому британці схильні відкрито виражати свої ісламофобські настрої.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

В Лондоні вперше проведене наукове дослідження ісламофобії і злочинів на ґрунті релігійної ненависті

Більшість британців негативно ставиться до Ісламу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.