32 мусульманина із Криму й Одеси вирушили у хадж

1
У цьому році Міністерство у справах хаджу Саудівської Аравії виділило для України квоту у 500 місць.
17.11.2009
Оцініть статтю: 
(530 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Перша частина прочан з України вирушила у святі місця мусульман. Як повідомив кореспондентові QHA муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв, із центрального аеропорту Сімферополя у хадж вирушили 32 прочанина із Криму й Одеси, серед них вісім жінок.

Е. Аблаєв відзначив, що 18 листопада ДУМК планує відправити у Саудівську Аравію другу частину бажаючих виконати обряди хаджу.

Організацією паломництва українських мусульман займається також ДУМУ «Умма».

Нагадаємо, що у 2009 році Міністерство у справах хаджу Саудівської Аравії виділило для України квоту у 500 місць. 24 червня на засіданні Ради муфтіїв мусульман України виділені квоти були розподілені наступним чином: Духовний центр мусульманських громад України (м. Донецьк) - 50 місць, «Київський Муфтіят» (м. Київ) - 50 місць, ДУМУ «Умма» (м. Київ) - 100 квот, Духовне управління мусульман України на чолі з Ахмедом Тамімом - 100 місць і ДУМК (Крим) - 200 місць. При розподілі Рада враховувала кількість парафіян і кількість мусульманського населення, що проживає у цих регіонах.

Обряди хаджу

Хадж є одним із п'яти стовпів ісламу і важливою складовою ісламської віри і практики. Відповідно до віровчення ісламу, хадж - це можливість одержати прощення гріхів, чинених людиною протягом усього життя.

Перед вступом у священне місто мусульман - Мекку, прочанин входить у стан іхрам, знімаючи мирський одяг і вбираючись у скромне одіяння прочанина - два безшовних шматки білої тканини (чоловіки) або прості білі сукні і хустки (жінки). Після прибуття у Мекку відбувається ритуал, відомий як таваф прибуття (таваф аль-кудум), тобто обхід навколо Кааби. Прочани також виконують сай - ритуальний біг між невеликими пагорбами Сафа і Марва, який повторюють сім разів.

Далі, у перший офіційний день хаджу (8-го числа місяця зуль-хіджа) прочани вирушають у подорож довжиною кілька миль у долину Міна і розбивають там табір. Наступного ранку з Міна вони спускаються у долину Арафат, де проводять цілий день, читаючи молитви і звертаючись із благаннями до Аллаха. Того ж вечора прочани знову вирушають дорогу і розбивають табір у Муздаліфа, що знаходиться між Міна і Арафатом. Тут вони залишаються на ніч і читають молитви.

На десятий день зуль-хіджа прочани повертаються у Міна, де кидають сім камінців у кам'яний стовп, що уособлює сатану. Після цього прочани роблять заклання жертовної тварини. Виконавши жертвоприношення, прочани повертаються у Мекку для завершення основних обрядів хаджу - здійснення останніх тавафа і сая.

Згідно вчення ісламу, обряди хаджу визначені Всевишнім і передані через Пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллаха).

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

Мусульмани, які бажають зробити хадж із Криму, до 15 жовтня повинні звернутися у Муфтіят

Українські мусульмани готуються до проведення обрядів паломництва

Визначено механізм розподілу квот на здійснення хаджу

500 мусульман України одержали квоти на здійснення хаджу

Статті

Подих хаджу

Хадж-2008: хто і чому приховував виділені Саудівською Аравією квоти?

Введення в хадж для віруючих інших релігій

Хадж в історії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.