Визначено механізм розподілу квот на здійснення хаджу

1
Українські мусульмани під час здійснення хаджу у 2008 році. (Фото газети «Сегодня»)
25.06.2009
Оцініть статтю: 
(390 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

24 червня у Сімферополі в офісі Духовного управління мусульман Криму відбулася рада муфтіїв мусульман України, на якій обговорили механізм розподілу отриманої квоти у 500 місць на здійснення українськими мусульманами паломництва цього року.

У зібранні, під головуванням муфтія мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєва, взяли участь представники Духовного управління мусульман Криму (ДУМК), Духовного управління мусульман України «Умма» (м. Київ), Релігійного управління незалежних мусульманських громад «Київський Муфтіят» (м. Київ), і Духовного центру мусульманських громад України (м. Донецьк).

Як повідомив кореспондентові QHA муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв, при розподілі квот серед 5 Духовних управлінь мусульман України, Рада враховувала кількість прихожан та кількість мусульманського населення, що проживає у цих регіонах, і виходячи з цього 500 місць були поділені наступним чином: Духовний центр мусульманських громад України (м. Донецьк) - 50 місць, «Київський Муфтіят» (м. Київ) - 50 місць, «Умма» (м. Київ) - 100 квот, Духовне управління мусульман України (ДУМУ) на чолі з Ахмедом Тамімом - 100 місць і ДУМК - 200 місць.

Як відзначив кримський муфтій, цього року буде не єдина фіксована ціна на здійснення паломництва, а різна цінова пропозиція для тих, хто хоче їхати з більшим або меншим комфортом, тобто або це - переліт на літаках, або - переліт до певного пункту літаком, а далі на автобусі, або - повністю на автобусі, що, звичайно, буде значно дешевше.

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саід Ісмагілов розповів: «Ми просили у міністерства у справах хаджу Саудівської Аравії виділити Україні 1000 місць, на що Саудівська Аравія надала нам статистику, з якої видно, що за останні 10 років більше 200 мусульман з України туди ніколи ще не приїжджало. Тому Саудівська Аравія запропонувала нам гарантованих 500 місць, але якщо у нас буде більше бажаючих відправитися з України в паломництво цього року, тоді до кінця вересня ми їм повідомляємо, і вони обіцяли задовольнити ці побажання. Але якщо у нас буде менше, ніж 500 бажаючих, тоді ми також до кінця вересня повідомляємо про це в міністерство у справах хаджу, щоб квоти, які залишаться, перерозподілили серед мусульман інших країн. Тому ми зацікавлені, щоб усе пройшло організовано, і ми отримали свої гарантовані 500 місць на відправлення прочан у хадж».

Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв відзначив: «Ми хочемо, щоб розподіл квот цього року пройшов справедливо і тому, незважаючи на те, що минулого року ДУМУ приховало число виділених Україні місць (963!) і внесло розбрат у мусульманську громаду України, Духовному управлінню мусульман України на чолі з Ахмедом Тамімом було виділено 100 місць із 500 отриманих. На жаль, представників Духовного управління на сьогоднішньому зібранні не було, ми повідомимо їм про розподіл і якщо ДУМУ відмовиться, то ці 100 місць будуть поділені серед інших чотирьох управлінь мусульман України».

Нагадаємо, що на початку червня поточного року делегація з України на чолі з муфтієм мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєвим перебувала у Саудівській Аравії, де міністерство у справах хаджу виділило мусульманам України квоту в 500 місць на здійснення паломництва.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

500 мусульман України одержали квоти на здійснення хаджу

Українські мусульмани - гості короля Саудівської Аравії

Вперше українські мусульмани від’їжджають в Хадж на запрошення короля Саудівської Аравії

Українські паломники повернулися додому з Хаджу з пам'ятним призом

Статті

Подих хаджу

Хадж-2008: хто і чому приховував виділені Саудівською Аравією квоти?

Введення в хадж для віруючих інших релігій

Хадж в історії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.