Кожний четвертий житель Землі - мусульманин

1
В дорогу до священної Мекки
1
У світі налічується 1,57 мільярда мусульман.
1
1
08.10.2009
Оцініть статтю: 
(296 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Кількість людей, що сповідують іслам, перевищила 1 мільярд 570 мільйонів чоловік у всьому світі. Відтепер кожний четвертий житель Землі - мусульманин. Такі дані приводяться у доповіді відділення релігії і громадського життя американського дослідницького центру Pew Research Center.

Співробітники центру готовили доповідь протягом трьох років, повідомляють «Вести.ру». Для збору інформації вони використовували близько півтори тисячі джерел, вивчали дані перепису населення, проводили демографічні дослідження, а також опитування жителів у 232 країнах і регіонах. «Кількість навіть більша, ніж я очікував», - сказав старший дослідник центру Брайан Грім.

Як показали результати досліджень, 60% мусульман проживають в Азії, 20% - у регіоні Близького Сходу і Північної Африки, 15% - у країнах, розташованих на півдні Сахари, приблизно 2,5% послідовників ісламу живуть у Європі і лише 0,3% у Північній і Південній Америці.

У доповіді приводиться ряд цікавих фактів, які можуть здатися декому досить несподіваними, пише «IslamNews». Наприклад, автори роботи відзначають, що кількість мусульман у Німеччині перевищує число послідовників ісламу у Лівані, у Китаї мусульман більше, ніж у Сирії, а в Росії кількість мусульман перевищує аналогічний показник у Йорданії і Лівії разом узятих.

Мусульмани - це не лише араби

Як заявив Аманей Джамал, викладач Принстонського університету, «результати дослідження не залишають каменю на камені від традиційної точки зору, що мусульмани - це араби, а араби - це мусульмани». Із доповіді випливає, що п'ята частина мусульманського населення (317 млн.) проживає у немусульманських країнах.

Найбільше мусульман живе в Індонезії - 203 мільйона чоловік, що становить 30% від загального числа послідовників ісламу у світі.

У Європі кількість мусульман перевищує 38 мільйонів, що становить близько 5% від чисельності всього європейського населення. Із 4,6 мільйона мусульман, що проживають в Америці, більше половини знаходяться у США. Проте вони становлять лише 0,8% від загальної чисельності американського населення. У Російській Федерації проживають 16 мільйонів послідовників ісламу.

Кількість мусульман в Україні за різними оцінками коливається від 1,2 до 2 млн. чоловік, що становить близько 4% населення країни, у тому числі у Криму – 12%. Як вважають у Національному інституті стратегічних досліджень, найближчим часом Україна ввійде у п'ятірку європейських країн з найбільшою питомою вагою мусульман у складі свого населення.

За матеріалами «Вести.ру» і «IslamNews»

Посилання на тему:

Новини

До 2050 року кожен п'ятий житель Європи буде мусульманином

Мусульман у Німеччині виявилося більше, ніж вважалося

Мусульмани перевершили за чисельністю католиків - оцінка експертів

Статті

Затягти в Іслам весь світ. Чи є це метою мусульман?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.