Хадж-2008: хто і чому приховував виділені Саудівською Аравією квоти?

1
Заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаілов.
13.04.2009
Оцініть статтю: 
(241 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Минулого року Духовне управління мусульман України, яке монополізувало право на відправлення прочан у хадж з усієї України, свідомо приховувало кількість виділених квот на хадж. У той час як мусульманській громадськості було повідомлено, що у хадж можуть поїхати всього 150 чоловік, у 2008 році Королівством Саудівська Аравія для мусульман України було виділено 963 (!) місця.

У 2009 році питаннями організації священного для мусульман паломництва у Мекку буде займатися Духовне управління мусульман Криму. Про це інформаційному агентству QHA в ексклюзивному інтерв'ю повідомив заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаілов. Крім того, Айдером Ісмаіловим була озвучена по суті сенсаційна новина про те, що минулого року Духовне управління мусульман України (ДУМУ), яке монополізувало право на відправлення прочан у хадж з усієї України, свідомо приховувало кількість виділених квот на хадж. У той час як мусульманській громадськості було повідомлено, що в хадж можуть поїхати всього 150 чоловік, у 2008 році Королівством Саудівська Аравія для мусульман України було виділено 963 місця. Результатом подібних махінацій стало те, що лише в Криму 68 чоловік, які звернулися із приводу хаджу до Духовного управління мусульман Криму та в інші мусульманські організації, отримали відмову по причині «відсутності квот» і не змогли здійснити цей священний обряд.

- Айдер-бей, хто буде у 2009 році займатися організацією хаджу?

- 24 березня у Державному комітеті у справах релігії (м. Київ) пройшла зустріч представників мусульманських громад з головою комітету Олександром Саганом та його заступником Миколою Новиченко. У ній взяли участь представники Духовного управілння мусульман Криму (ДУМК), Духовного управління мусульман України «Умма» (м. Київ) та Релігійного управління незалежних мусульманських громад «Київський Муфтіят» (м. Київ). Саме там нам, тобто ДУМК, був вручений лист про те, що на ім'я голови Духовного управління мусульман Криму, Муфтія Криму хаджі Еміралі Аблаєва надійшов лист-запрошення Міністерства у справах хаджу Королівства Саудівської Аравії (КСА) за підписом міністра, доктора Фуада бін Абдуссаляма Аль-Фарісі із пропозицією направити делегацію представників мусульман України для відвідування у червні цього року Королівства Саудівської Аравії з метою обговорення у Міністерстві у справах хаджу питань, пов'язаних зі здійсненням мусульманами України хаджу у 2009 році.

Згідно отриманого нами листа-запрошення у складі делегації може бути не більше 5 чоловік, включаючи керівника делегації і представника авіакомпанії, яка буде здійснювати перевезення прочан з України у Джидду і назад.

Також зазначеним листом повідомлялося, що зустріч із делегацією представників мусульман України з відповідальними співробітниками Міністерства у справах хаджу Королівства Саудівської Аравії відбудеться 15.06.1430 року Хіджри, що відповідає 8 червня 2009 року. Делегація буде перебувати у Королівстві Саудівської Аравії протягом семи днів у якості гостей, починаючи від дня прибуття.

Кому ДУМК відправив листи із запрошенням взяти участь у даній поїздці у Саудівську Аравію?

- Листи із цього приводу були відправлені у Духовне управління мусульман України (м. Київ), Духовний центр мусульман України (м. Донецьк), Релігійне управління незалежних мусульманських громад «Київський Муфтіят» (м. Київ), Духовне управління мусульман України «Умма» (м. Київ). Ми попросили до 15 квітня 2009 року вислати на нашу адресу дані про представників, пропонованих для включення до складу делегації, із зазначенням усіх необхідних паспортних даних і контактів.

Скільки місць буде виділено для хаджу в 2009 році?

- Це буде обговорюватися на майбутній зустрічі у Саудівській Аравії. Але з приводу виділених місць хотілося б відзначити одну дуже важливу річ. Справа у тому, що під час нашої зустрічі у Держкомрелігії 24 березня, безпосередньо голова Держкомрелігії Олександр Саган сказав, що у 2008 році було виділено 963 (!) квоти для хаджу. Найдивніше у даній ситуації, що про це не знали ні ми, ні київський муфтій, ні інші мусульманські громади. Представників Духовного управління мусульман України, яке займалося питанням організації хаджу минулого року, на зустрічі у Держкомрелігій не було. Нас здивував цей факт, адже до цього було загальновідомо і повідомлялося у ЗМІ, що для України виділено всього 150 квот. Виявилося, що місць набагато більше, але ніхто про це не знав. Але ж минулого року 68 мусульман із Криму не змогли поїхати у хадж. Причому, поїхати вони хотіли за свій рахунок, але їм було відмовлено через, нібито, відсутність квот. Минулого року право було монополізовано ДУМУ, яке, заручившись підтримкою владних структур, імовірно, щоб підняти свій авторитет, а, можливо, на догоду своїм інтересам, почало вказувати іншим управлінням певні ціни та умови. При цьому на звернення до посольства КСА у Москві інших духовних управлінь із приводу хаджу, звучала відмова, місця їм не виділялися. Природно, ні до якого конструктивного діалогу такий стан справ не вів. Всі свої хвилювання і незгоди із цього приводу ми висловили в листах у посольство КСА у Москві та кількаразових зверненнях до Державного комітету у справах релігії України. Ситуація цього року змінилася, і ми сподіваємося, що тепер організація хаджу буде більш продуманою і справедливою.

Як будуть розподілятися місця між управліннями і центрами цього року?

- Критерії будуть обговорюватися. Можливо, місця між управліннями і мусульманськими центрами в Україні будуть виділятися по кількості парафіян, або ж по кількості проживаючого мусульманського населення, або за якимись іншими критеріями. Але як би там не було, цього року розподіл буде більше справедливим, і, сподіваємося, пройде без загострення ситуації.

Якими будуть ціни?

- Ціни можуть змінюватися залежно від економічної ситуації, тому якими вони будуть у 2009 році поки що не відомо.

Ви сказали, що у 2008 році було виділено 963 квоти, а не загальновідомі 150. Як були використані ті, що залишилися?

- Це питання, на мій погляд, потрібно задати тому, хто взяв на себе відповідальність по такому розподілу місць. Коли ми у Держкомрелігії озвучили інформацію про те, що цього року 68 чоловік із Криму не змогли поїхати у хадж, нам сказали, що проблем з місцями не може бути, оскільки виділено 963 місця. Причому, у Держкомрелігії підкреслили, що питаннями розподілу місць комітет не займався і займатися не буде, оскільки в Україні держава відділена від релігії, і розподіл місць є внутрішнім питанням релігійних громад. Той же, хто самовільно встановив подібні обмеження у 150 квот і вирішив, що мусульманам України цього досить, нехай потрудиться дати вичерпне пояснення із цього приводу.

Як ДУМК ставиться до питання створення Ради муфтіїв України і виборів всеукраїнського муфтія?

- Це можливо, але повинна враховуватися думка всіх мусульман, які проживають на території України. Якщо якась людина, зібравши своїх прихильників, самовільно оголошує себе муфтієм України, то це, щонайменше, некоректно. Приміром, було неодноразово оголошено, що проведено чотири з'їзди мусульман України, і на них підтверджений статус Ахмеда Таміма як муфтія України. Однак, на жодному з них не були враховані інтереси мусульман Криму, а це найбільша мусульманська громада на Україні. Тому, якщо з'їзд проігнорував думку 300 тисяч мусульман, то людина, яка обрана на ньому головою, обрана необ'єктивно.

Як ви оцінюєте діяльність ДУМУ і його керівника Ахмеда Таміма?

- Ми виходимо з того, що у вчинках будь-якої людини слова не повинні розходитися зі справами. Коли ж із вуст звучать хороші обіцянки, заклики і фрази, а в реальності мають місце зовсім інші, найчастіше прямо протилежні дії, тоді така людина викликає, щонайменше, сумнів і недовіру.

Чи існує взагалі, на Ваш погляд, необхідність обрання всеукраїнського муфтія?

- Якщо мусульмани ініціюють або підтримають цю думку, то ми в цьому бачимо лише позитив. Однак, повторюся, при цьому повинні бути враховані інтереси всіх мусульманських громад, що існують на Україні.

Яка загальна кількість мусульман, що проживають на території України і в Криму? Часто говорять, що 70% мусульман України проживає в Криму.

- Точних даних немає, кількість мусульман в Україні, відповідно до різних джерел, варіюється від 500 тисяч до 2 мільйонів чоловік. Якщо виходити з того, що на Україні проживає 500 тисяч мусульман, то тоді в Криму справді живе 70% мусульманського населення України. Але у будь-якому випадку, в інших регіонах України вони проживають розсіяно, і лише в Криму компактно.

Скільки мусульманських релігійних громад діє у Криму?

- За даними Кримського Республіканського комітету у справах релігії, у Криму на початок 2009 року зареєстровано 341 мусульманських релігійних організацій, з них 335 релігійних громад, 5 медресе, 1 управління (ДУМК). Загалом, 70% мусульманських релігійних громад України зареєстровано саме на території Криму.

Якими принципами ви будете керуватися при організації хаджу цього року?

- Наша позиція із приводу хаджу базується на тому, щоб всім мусульманам, що проживають на території даної держави, були надані рівні можливості для виконання цього священного обов'язку. І, якщо на нас покладені ці обов'язки цього року у відношенні всієї України, то ми повинні зробити все від нас залежне. Тут головне не в тому, хто домінуватиме чи контролюватиме дане питання, або буде головним. Важливо, щоб усі бажаючі мали можливість поїхати в хадж. Цього року ми докладемо всі зусилля для того, щоб квот для України було якомога більше. В цілому при виділенні квот виходять з того, що на 1000 мусульман виділяється 1 квота. Кордони КСА обмежені, одноразово вони можуть прийняти лише 2-3 мільйони чоловік. Наприклад, Туреччині щорічно виділяється квота у 70-80 тисяч чоловік, виходячи з того, що у країні проживає близько 70 мільйонів чоловік. Виходить, для України розумною була б квота мінімум у 1000 чоловік, щоб місця були пропорційно розподілені і всі бажаючі змогли поїхати в хадж. Ми не прихильники того, щоб це питання було монополізовано, але Королівство Саудівська Аравія хоче бачити одну організацію, яка підпише необхідні документи і візьме на себе всі координуючі питання.

Чи будуть цього року виділені місця на запрошення КСА, тобто з повною оплатою витрат приймаючою стороною?

- Минулого року було виділено 29 місць, поїхало за рахунок КСА 20 чоловік. В основному, це люди, які працюють у релігійній сфері або активісти. Будемо намагатися, щоб і цього року нам надали необхідну кількість місць.

Розмовляла Гаяна ЮКСЕЛЬ

За матеріалами офіційного сайту ДУМК

Посилання на тему:

Вперше українські мусульмани від’їжджають в Хадж на запрошення короля Саудівської Аравії

Мусульмани посварилися через хадж

50 українських мусульман почали здійснення Хаджу (РЕПОРТАЖ)

Українські паломники повернулися додому з Хаджу з пам'ятним призом

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.