Українські мусульмани готуються до проведення обрядів паломництва

1
У минулому році майже 70 українських паломників зробили хадж за особистим запрошенням короля Саудівської Аравії.
02.09.2009
Оцініть статтю: 
(156 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мусульмани України і Криму готуються до здійснення хаджу - паломництва до святинь Ісламу у Мецці і Медині. Цього року, у зв'язку зі спалахом епідемії грипу А/H1N1, Королівство Саудівська Аравія висунуло ряд додаткових умов для прочан.

Зокрема, як повідомляє ДУМУ «Умма», для відкриття візи на здійснення хаджу, посольство Саудівської Аравії вимагає від прочан наявності міжнародного свідоцтва про вакцинації проти менінгіту ACYW1-135, також необхідно мати довідки про відсутність хронічних захворювань.

Крім того, з метою запобігання можливого поширення вірусу А/H1N1 на засіданні міністрів охорони здоров'я арабських країн у Каїрі було ухвалене рішення заборонити здійснення хаджу у 2009 році мусульманам старшим 65 і молодшим 12 років, вагітним, а також хронічним хворим.

Жінки до 40 років можуть їхати в хадж лише з чоловіком або махрамом – найближчим кровним родичем. Подружжям необхідно мати свідоцтво про шлюб по шаріату. (Докладний перелік вимог і необхідних документів дивіться на сайті ДУМУ «Умма»).

Духовне управління мусульман України «Умма» організовує паломництво мусульман разом із туристичною фірмою Сosmos Travel Star, яка є бізнес партнером саудівської фірми Zam-Zam, що забезпечує перебування прочан у Мецці і Медині. Зазначена турфірма пропонує зробити хадж цього року за ціною 3000 доларів США. У вартість входить чартерний безпересадочний авіапереліт з Києва у Саудівську Аравію і назад, проживання, харчування і автобусні перевезення по всіх пунктах хаджу.

У Криму відправленням у хадж займається Духовне управління мусульман Криму. Як повідомили QHA у ДУМК, кримські прочани прибудуть у Саудівську Аравію через Стамбул і перебуватимуть у святих місцях мусульман протягом одного місяця.

«Віруючі оселяться у готелі міста Мекка у радіусі 2,5 кілометра від мечеті аль-Масджит аль-Харам, а у Медині - у готелі, що знаходиться за 500 метрів від мечеті аль-Набаві (мечеті Пророка (мир йому і благословення)», - відзначили у Муфтіяті.

Вартість хаджу із Криму складе 3700 доларів США. У дану суму входить оформлення віз, авіапереліт, попереднє навчання прочан, забезпечення необхідною літературою та іхрамом, щоденні заняття і проповіді, страховка, проживання у Мецці і Медині, надання 10 літрів води «Зам-Зам». Також у програму хаджу ввійшли трансфери всередині Саудівської Аравії, проживання у Міні і на Арафаті, відвідування святинь у Мецці і Медині.

Нагадаємо, що у 2009 році Міністерство у справах хаджу Саудівської Аравії виділило для України квоту у 500 місць, обмовивши при цьому, що якщо серед українських мусульман буде більше охочих вирушити у хадж, потрібно не пізніше вересня сповістити про це Міністерство, і додаткові заявки задовольнять.

24 червня на засіданні Ради муфтіїв мусульман України виділені квоти були розподілені наступним чином: Духовний центр мусульманських громад України (м. Донецьк) - 50 місць, «Київський Муфтіят» (м. Київ) - 50 місць, ДУМУ «Умма» (м. Київ) - 100 квот, Духовне управління мусульман України на чолі з Ахмедом Тамімом - 100 місць і ДУМК (Крим) - 200 місць. При розподілі Рада враховувала кількість парафіян і кількість проживаючого мусульманського населення у цих регіонах.

За матеріалами сайту ДУМУ «Умма» і QHA

Посилання на тему:

Новини

Цього року вводяться обмеження на паломництво у Мекку

Визначено механізм розподілу квот на здійснення хаджу

500 мусульман України одержали квоти на здійснення хаджу

Українські мусульмани - гості короля Саудівської Аравії

Вперше українські мусульмани від’їжджають в Хадж на запрошення короля Саудівської Аравії

Українські паломники повернулися додому з Хаджу з пам'ятним призом

50 українських мусульман почали здійснення Хаджу (РЕПОРТАЖ)

Залізнична «хіджра» займе всього дві години

Кращі архітектори світу змінять зовнішній вигляд Мекки

Статті

Подих хаджу

Хадж-2008: хто і чому приховував виділені Саудівською Аравією квоти?

Введення в хадж для віруючих інших релігій

Хадж в історії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.