Другий поверх Ханського палацу в Бахчисараї перебуває під загрозою руйнування

Другий поверх Ханського палацу в Бахчисараї перебуває під загрозою руйнування
11.10.2011
Оцініть статтю: 
(277 оцінки)
Теги: 
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Другий поверх Бахчисарайського ханського палацу знаходиться в аварійному стані. Про це розповів генеральний директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Валерій Науменко на засіданні робочої групи з аналізу стану та ефективності використання об'єктів культурної спадщини, розташованих на території Криму.

За його словами, на ремонт другого поверху потрібно близько 23 млн. грн.

«Один із пріоритетних об'єктів, що потребують ремонтно-реставраційних робіт, це другий поверх головного корпусу Ханського палацу. Він знаходиться в аварійному стані. Протягом вересня ми розробили реальний графік реставраційних робіт. Нам потрібно п'ять років до 2016 року, які дозволять врятувати цей комплекс від обвалення», - пояснив В. Науменко.

Він уточнив, що п'ятирічний термін, відведений на відновлення другого поверху палацу, розраховано виходячи з методики проведення подібних робіт.

«При цьому важливо, щоб фінансування було щорічним в межах 4,5 мільйонів гривень. Якщо ми цей графік виконаємо, то другий поверх цього унікального комплексу врятуємо», - підкреслив директор заповідника.

Нагадаємо, що Ханський палац у Бахчисараї, який є колишньою резиденцією кримських ханів, пам'ятником історії і культури загальносвітового значення, єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури, номінований в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У зв'язку з цим з 10 по 15 жовтня Бахчисарайський історико-культурний заповідник відвідає Друга місія міжнародних експертів по лінії організації з метою визначення теми номінації.

Якщо палац буде включено до списку об'єктів Всесвітньої спадщини, це дасть йому можливість отримувати фінансову підтримку з фонду ЮНЕСКО.

За матеріалами «е-Крым», «Новости Крыма»

Посилання на тему:

Бахчисарайський Ханський палац може увійти до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Євросоюз готовий підтримати патронат ЮНЕСКО над Ханським палацом у Бахчисараї

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.