В Абу-Дабі проходить виставка унікальних творів ісламського мистецтва

1
За задумом організаторів, кожен експонат є частиною загальної сюжетної лінії, яка охоплює майже всі аспекти мусульманської віри і націлена на розкриття філософії ісламу
24.07.2009
Оцініть статтю: 
(192 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Виставка унікальних творів ісламського мистецтва "Іслам: віра і поклоніння", яка відображає розвиток ісламської культури протягом століть, проходить в Абу-Дабі, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Сім музеїв Стамбула підібрали для виставки близько 150 безцінних експонатів, які вперше покинули свої місця у музейних залах і постали перед широкою публікою за межами Туреччини.

Культура, мистецтво, історія і віра переплелися і закарбувалися у дивної краси виробах майстрів ІХ-ХІХ століть, які представляють різні види ремесел: ткацтво, різьбу по дереву і металу, арабську каліграфію, виготовлення мініатюр.

Серед експонатів - рукописні Корани, найдревніший з яких датований ІХ ст., і багато прикрашені скриньки для них, ткані золотом килимки для молитви і розшиті головні хустки (ХV- ХІХ ст.), фрагменти покривал і різні приналежності для Кааби (священного каменю на площі головної мечеті у Мецці), відбиток у сріблі стопи пророка Мухаммеда, двосічні мечі династії Омейядів (VII ст.), лампи-світильники з металевого мережива, карбований посуд. Дуже цікаві модель небесної сфери із сузір'ями (ХVII ст.), астролябія (ХІІІ ст.) і компас, який вказує у напрямку Мекки (ХVIII ст.).

За задумом організаторів, кожен експонат є частиною загальної сюжетної лінії, яка охоплює майже всі аспекти мусульманської віри і націлена на розкриття філософії ісламу. Кілька тематичних залів присвячені життю пророка Мухаммеда, вірі, молитві і поклонінню, паломництву і вічному життю після смерті. Музичний супровід і відповідний настрій на відкритті виставки забезпечував турецький військовий оркестр у національному вбранні, який спеціально прилетів до Абу-Дабі з цієї нагоди.

Експозиція, організована Управлінням культури і спадщини Абу-Дабі разом з Міністерством туризму і культури Туреччини на основі договору про культурну співпрацю між ОАЕ і Туреччиною, триватиме до 10 жовтня. У рамках виставки пройдуть різноманітні культурні заходи, семінари з вивчення історії ремесел і майстер-класи з виготовлення всіляких речей.

За матеріалами УКРІНФОРМ

Посилання на тему:

У Дубаї з'явиться парк Корану

Наукові скарби ісламу стануть відомі канадцям

Релігія, зведена в куби

В Туреччині буде відкритий перший у світі музей Ісламської науки і технології

В Дубаї збудують найбільший музей Пророка ісламу

За шість тижнів виставку «Ісламське мистецтво» в Абу-Дабі відвідали понад 30 тис. чоловік

В Малайзії відкрився парк ісламської цивілізації

У Єрусалимському музеї біблійної землі відкрилася виставка спільної символіки ісламу, іудаїзму та християнства

В Абу-Дабі проходить виставка, присвячена ісламській історії

В Катарі проходить виставка «Забуте коріння: роль мусульман у становленні Америки»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.