Наукові скарби ісламу стануть відомі канадцям

1
Зліва направо: Алішба Кіран, Піалі Бхаті та Хадіка Раза розглядають модель водяного годинника у науковому центрі Онтаріо 2 лютого 2009. Автоматичні годинники були створені на початку 13 ст. інженером Аль-Джазарі.
05.02.2009
Оцініть статтю: 
(419 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Виставка «Султани науки» розповідає канадцям про маловідомі відкриття, зроблені століття назад.

Понад тисячу років тому Аль-Захрані створював хірургічні інструменти. Задовго до народження братів Райт Аббас бін Фірнас розробив проект першого літального апарату в Іспанії 9-го століття. Іракський учений Ібн Аль-Хайтам створив першу камеру-обскуру.

Про цих учених знають мало жителів Торонто. Відкриття, які були зроблені кілька століть назад, у часи розквіту ісламської цивілізації, і заклали основи подальшого розвитку світової наукової думки, рідко бувають по достоїнству оцінені на Заході.

Нова інтерактивна виставка, що відкрилася сьогодні у Науковому центрі Онтаріо, організована з метою розповісти людям про історію науки те, чому їх не вчили у школі.

«Усі, хто прийдуть на виставку довідаються про історію науки, і зрозуміють, що почалася вона не в Європі», говорить директор центру Леслі Льюіс.

Коли дизайнер виставки Людо Ферхайен почав свої дослідження шість років тому з метою створити постійну експозицію у Дубаї, він зрозумів, що дуже мало знає про відкриття, зроблені у період між 8 і 18 ст.

Коли виставка у Дубаї відкрилася, у Людо Ферхайена виникла ідея створити пересувну виставку, яка розповідала б про славні дні ісламської наукової думки.

Хоча виставка не носить політичного або релігійного характеру, не можна заперечувати її роль у формуванні сучасного політичного клімату, говорить один з організаторів виставки Джехад Алівейві.

«Все ісламське викликає особливий інтерес, і неминуче стає пов'язаним з політикою», сказав він.

«У цьому випадку виставка навіть вийшла за рамки політики, показуючи багаті і давні традиції у сфері освіти і науки, що існували у цій цивілізації».

Одночасно з виставкою у науковому центрі демонструється фільм у форматі IMAX під назвою «Подорож у Мекку: слідами Ібн Баттута». Фільм розповідає про паломництво знаменитого мандрівника Ібн-Баттута у Мекку в 1325.

За матеріалами Іслам для всіх

Посилання на тему:

Новий фільм розповідає про подорож до Мекки

Героєм нового фільму стане пророк Мухаммад

Релігія, зведена в куби

Світло зі Сходу. Європейський Ренесанс як породження мусульманської культури

В Туреччині буде відкритий перший у світі музей Ісламської науки і технології

В Нью-Джерсі відкрилася виставка досягнень ісламської науки

В Катарі проходить виставка «Забуте коріння: роль мусульман у становленні Америки»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.