Кримськотатарський пікет біля Кабміну відвідала делегація з Меджлісу

1
Будь-яка добра справа у цьому місяці винагороджується Аллахом у 70 разів більше, ніж в інший час
1
Більше 2 місяців учасники пікету вимагають від уряду вирішити питання про передачу пустуючих відомчих земель під будівництво житла для репатріантів
1
1
20.07.2009
Оцініть статтю: 
(308 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

17 липня кримських татар, які вже протягом двох місяців проводять біля будинку Кабінету Міністрів України акцію протесту, відвідали члени Меджлісу кримськотатарського народу в особі керівника відділу зовнішніх зв'язків Алі Хамзіна і керівника Секретаріату Меджлісу Заїра Смедляєва, голова правозахисної організації «Аркадаш» Айдер Ісмаілов і журналісти кримськотатарських ЗМІ.

Про це інформагентству QHA повідомив один із пікетників Ринат Шаймарданов.

Як передає джерело, двічі пікет відвідував духовний лідер мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв. Муфтій підкреслив, що щоразу буваючи у Києві, він вважає своїм обов'язком відвідати учасників акції, висловити свою підтримку і піднести за них молитви, просячи Всевишнього дарувати стійкість і мужність борцям за праведну справу.

Відчутну допомогу учасникам акції надали кримські татари, що проживають у Києві. Одні з них приходили у вільний час і брали участь в акції, інші допомагали пікетникам із проживанням і харчуванням. Як відзначають самі учасники акції, не залишилися осторонь ні Меджліс, ні кримськотатарські громадські організації. Під час проведення Всесвітнього конгресу кримських татар (ВККТ), керівництвом Меджлісу у Кабмін була відправлена телеграма на підтримку акції протесту за підписом Мустафи Джемільова і Рефата Чубарова. Відвідали і підтримали учасників пікету представники Кримськотатарського молодіжного центру, а також делегати ВККТ, які представляють московську діаспору.

Активну допомогу пікетникам також надали закордонні кримськотатарські діаспори. Багато з них провели у своїх країнах мітинги на підтримку київської акції протесту, а також усіляко сприяли поширенню інформації про антинародну позицію українського Кабінету Міністрів по усьому світу. Представники кримськотатарської діаспори США і Кримськотатарського науково-дослідного й інформаційного центру (КНДІЦ, Вашингтон) у відкритій заяві зажадали від української влади негайно звернути увагу на кримських татар, мітингуючих біля стін Кабінету Міністрів України. Один з керівників КНДІЦ, Мубейін Бату Алтан, закликав віце-президента США Джо Байдена у ході його візиту у Київ зустрітися з пікетниками, а також поставити перед урядом України питання про становище кримських татар.

Відповідно до інформації Р. Шаймарданова, члени делегації висловили свою щиру підтримку учасникам акції протесту і побажали домогтися перемоги.

«Не обійшлося й без інциденту», - відзначив учасник акції. Під час зустрічі пікетників із кримськотатарською делегацією охорона Кабміну намагалася перешкодити зйомкам зустрічі, вимагаючи у журналістів дозвіл уряду на зйомку. Тільки після втручання керівників акції протесту, які рішуче вказали на антиконституційність подібних вимог, «охоронці порядку» змушені були ретируватися. Таким чином, однозначно підтвердився кричущо протизаконний факт інформаційної блокади, встановленої Кабміном стосовно кримськотатарського пікету», - заявив Р. Шаймарданов.

Як відзначає джерело, більше двох місяців триває акція протесту кримських татар перед Кабінетом Міністрів України. 68 днів учасники пікету вимагають від уряду вирішити питання про передачу пустуючих відомчих земель під будівництво житла для репатріантів. Нагадаємо, що пікетники представляють інтереси більш ніж 20 тис. родин кримчан, яким у різний час необґрунтовано відмовили у наданні земельних ділянок.

Необхідність вирішення земельного питання у Криму розуміють всі - і народ, і уряд Криму, і Меджліс кримськотатарського народу, і громадські організації. Це підтверджується фактом солідарності з учасниками акції протесту практично всіх кримськотатарських структур і організацій, а також духівництва.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Богословська пропонує припинити репатріацію кримських татар

Більше 2 тис. кримських татар провели мітинг біля Верховної Ради Криму

Невирішеність проблем кримських мусульман сприяє їх радикалізації, вважає експерт

У Тимошенко заявили про достатню турботу про кримських татар

Відбулася зустріч Президента України з Радою кримськотатарського народу

Кримські татари США вимагають від України вирішити проблеми своїх співвітчизників

ЄС зацікавився проблемами кримських татар

Учасники пікету у Києві намагаються достукатися до Кабміну

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.