Відбулася зустріч Президента України з Радою кримськотатарського народу

1
3 липня в рамках візиту Президента України Віктора Ющенко в Крим, який проходив з 3 по 5 липня, Глава держави поклав вінки до пам'ятника жертвам депортації у парку Салгірка у Сімферополі. (Фото прес-служби Меджлісу)
07.07.2009
Оцініть статтю: 
(441 оцінка)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент України Віктор Ющенко підкреслив важливість толерантності, коректності і конструктивного діалогу у вирішенні проблем кримськотатарського народу. З таким закликом Глава держави звернувся до представників Ради кримськотатарського народу при Президенті України під час зустрічі з ними, яка відбулася 3 червня у Сімферополі, повідомляє QHA з посиланням на прес-службу Глави держави.

Як відзначили у прес-службі, у своєму вступному слові Президент підкреслив, що під час робочої поїздки у Крим вшанував пам'ять жертв депортації 1944 року - що є жестом відновлення історичної правди і справедливості. У цьому контексті В. Ющенко відзначив, що культурна політика України свідчить про увагу з боку Президента до кримськотатарського народу.

«Українці завжди були поруч із кримськими татарами. Боротьба генерала Петра Григоренко і В'ячеслава Чорновола за права кримськотатарського народу - це символ нашої єдності і солідарності», - сказав В. Ющенко.

«Глава держави назвав ще ряд кроків, спрямованих на вирішення проблем кримськотатарського народу та інших депортованих етнічних груп і відновлення історичної справедливості. Він зокрема нагадав, що 30 квітня підписав Указ «Про заходи у зв'язку з 65-ю річницею депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національними ознаками». Крім того, додав В. Ющенко, існує ряд рішень РНБО, які задають основні напрямки вирішення проблем кримськотатарського народу. Президент також нагадав, що за його дорученням СБУ розсекретила матеріали депортації і створила у Головному управлінні СБУ в Автономії спеціальний слідчий підрозділ, який займатиметься розслідуванням злочинів проти кримських татар», - відзначили у прес-службі.

Також В. Ющенко нагадав, що доручив Генеральному прокуророві і голові СБУ розглянути питання про порушення кримінальної справи за фактом депортації з Криму кримськотатарського народу та інших етносів. Глава держави особливо відзначив, що зазначені кроки жодним чином не слід сприймати як передвиборні.

Крім того, у прес-службі підкреслили: «Президент вітає проведення Першого Всесвітнього конгресу кримських татар, який відбувся у травні цього року у Криму, і обрання його головою пана Рефата Чубарова. Віктор Ющенко висловив сподівання, що буде знайдений механізм співпраці через Конгрес із органами державної влади України і Криму, місцевими органами самоврядування».

«Як Президент я відкритий до такої співпраці, до цього діалогу. Я високо ціную активну позицію кримських татар і з задоволенням бачу відчутний і помітний розвиток вашого громадського життя. У Криму за допомогою толерантності, діалогу ми можемо багато чого вирішити», - сказав він.

В той же час Глава держави відзначив, що робота з деяких напрямків вирішення проблем кримськотатарського народу могла б просуватися швидше і бути більш продуктивною. Зокрема мова йде про проблему фінансового забезпечення Програми облаштованості депортованих громадян, розрахованої на період до 2010 року.

«Як Президент я готовий взяти свою частку відповідальності і вимагати від уряду просувати у парламенті потрібні питання для вирішення цієї проблеми», - підкреслив він.

Президент висловив упевненість, що проблеми кримськотатарського народу в цілому могли б вирішуватися більш ефективно, якби всі сторони проявляли скоординованість у своїх діях і взаємоповагу.

«У вирішенні цих проблем у вас ворогів немає, у вас є багато партнерів», - сказав він, запевнивши, що як Глава держави зробить усе, що в його компетенції, щоб посприяти вирішенню цих проблем, багато з яких є чутливими.

Президент також запропонував учасникам зустрічі напрацювати уніфікований документ, який би став спільним планом дій у вирішенні відповідних проблем кримськотатарського народу і збалансував інтереси всіх сторін.

У заході взяли участь Секретар РНБО Раїса Богатирьова, Міністр освіти і науки Іван Вакарчук, Міністр культури і туризму Василь Вовкун, Міністр України у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко, Перший заступник Голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак, Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко, Голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко, Голова Ради міністрів Криму Віктор Плакида, постійний представник Президента у Криму Леонід Жунько, голова Ради представників кримськотатарського народу при Президенті України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемільов, мер Сімферополя Геннадій Бабенко.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

СБУ розпочала слідство у справі незаконного виселення кримськотатарського народу

Президент доручив СБУ порушити справу за фактом депортації кримськотатарського народу

СБУ закликає ФСБ розсекретити архівні документи про депортації кримських татар

СБУ створює підрозділ по розслідуванню репресій проти кримських татар

До 65-ої річниці депортації кримських татар в Україні вшанують пам'ять жертв тоталітарного режиму - указ Президента

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.