СБУ закликає ФСБ розсекретити архівні документи про депортації кримських татар

19.05.2009
Оцініть статтю: 
(265 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Служба безпеки України закликає Федеральну службу безпеки Російської Федерації розсекретити архівні матеріали про потерпілих в результаті депортації 1944 року кримських татар.

Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко 18 травня на брифінгу в Сімферополі. За його словами, поки що ФСБ не готова передавати документи в тому вигляді, у якому просить Україна.

"Ми звернулися до ФСБ два роки тому. На жаль, ФСБ Росії до сьогоднішнього часу не готова передавати (документи) так, як ми ставимо питання: конкретні справи, конкретні картки (спецпереселенців), долі конкретних людей", - сказав він. Разом з тим, додав Наливайченко, "певна статистика надходить".

Він також повідомив, що з Казахстаном, куди з Криму було виселено частину кримських татар, робота в цьому напрямку ведеться.

"Казахстан, Президент Назарбаєв, відповів нашому Президенту позитивно. Ми отримали вже понад 10 тисяч карток спецпереселенців, - сказав Наливайченко. - У цифровому варіанті ми отримуємо (документи) і не у себе в архівах закриваємо, а передаємо і сім'ям постраждалих людей, та на веб-сторінки ".

На думку Наливайченка, і в Росії немає "іншого шляху", "як відкрити всі архіви, зробити їх доступними і передати нам (Україні)".

Керівник СБУ додав, що, розслідуючи злочини, пов'язані з репресіями щодо кримських татар, українські слідчі органи будуть у кожному конкретному випадку звертатися до російської сторони з проханням передати "навіть засекречені матеріали щодо долі тієї чи іншої людини, яка нам стане відома".

Наливайченко пообіцяв, що ці документи за рішенням Президента передаватимуться неурядовим організаціям та родичам постраждалих в результаті депортації.

УНІАН

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.