Невирішеність проблем кримських мусульман сприяє їх радикалізації, вважає експерт

1
Ідеї політичного ісламу стають все популярнішими як «природний наслідок вкрай повільної і невдалої інтеграції кримських татар у соціум»
13.07.2009
Оцініть статтю: 
(148 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Традиційно помірна кримсько-татарська умма стає все більше радикальною внаслідок невирішених соціальних проблем і закордонного впливу, вважає український політолог В'ячеслав Лихачов.

«Для української умми історично було характерним толерантне ставлення до іновірців і підкреслена лояльність неісламській владі. Але основна частина умми, кримські татари, все гостріше відчувають розчарування у власних помірних елітах і традиційних методах боротьби за свої права», - цитує Лихачова щотижневик «2000» з посиланням на «Інтерфакс-Релігія».

За його словами, численні проблеми, пов'язані з поверненням у Крим нащадків татар, депортованих звідси у 1944 р., «не вирішуються, і це сприяє радикалізації частини репатріантів». У результаті ідеї політичного ісламу стають все популярнішими як «природний наслідок вкрай повільної і невдалої інтеграції кримських татар у соціум».

Лихачов відзначив й істотну роль «закордонних спонсорів» у зростанні ролі ісламського фактора на Україні. За його словами, в умовах кризи ісламська інфраструктура на Україні - і освітні заклади, і ЗМІ - практично повністю перебуває «під ідеологічним і фінансовим впливом турецьких і арабських центрів».

Експерт підкреслив при цьому, що хоча не всі закордонні спонсори проповідують радикалізм, «але все-таки елементи ідеології ісламських фундаменталістів проникають в українську умму, раніше вільну від цього впливу».

«Сам по собі іслам не є ні причиною, ні жодною мірою істотним дестабілізуючим фактором у Криму. Однак у випадку загострення існуючих проблем - етнічних, політичних, соціальних, економічних - він може стати каталізатором, який загострить конфлікт», - вважає В'ячеслав Лихачов.

За матеріалами щотижневика «2000»

Посилання на тему:

У Тимошенко заявили про достатню турботу про кримських татар

Відбулася зустріч Президента України з Радою кримськотатарського народу

СБУ розпочала слідство у справі незаконного виселення кримськотатарського народу

Кримські татари США вимагають від України вирішити проблеми своїх співвітчизників

ЄС зацікавився проблемами кримських татар

97,8% кримських татар вважають себе мусульманами

Учасники пікету у Києві намагаються достукатися до Кабміну

В Меджлісі вважають, що правоохоронці навмисно не розслідують акти вандалізму проти кримських татар

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.