Муфтій Криму зустрівся з директорами кримськотатарських шкіл

1
Особливу увагу учасники зустрічі приділили духовному і релігійному вихованню школярів.
02.06.2009
Оцініть статтю: 
(156 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Вчора, 1 червня, у Муфтіяті Криму відбулася зустріч Муфтія Криму хаджі Еміралі Аблаєва з директорами 6 кримськотатарських шкіл, під час якої сторони шукали шляхи співробітництва, обговорювали спільні насущні проблеми та намітили шляхи їхнього вирішення.

У зустрічі також взяли участь заступник Муфтія Айдер Ісмаілов, голова Асоціації кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі», керівник Управління культури і освіти Меджлісу кримськотатарського народу Сафуре Каджаметова, кримський представник Міністерства у справах релігій Турецької Республіки Емін Патан та інші, повідомляє QHA.

Особливу увагу учасники заходу приділили духовному і релігійному вихованню і підростаючого покоління.

Зокрема, Муфтій Криму відзначив, що поряд з курсом «Основи Православ'я» у Криму повинен бути введений курс «Основи Ісламської культури».

За словами Е. Аблаєва, на даний момент у Криму немає ніяких проблем з викладанням курсу «Основи Православ'я», тоді як для введення курсу по Ісламу влада ставить усілякі перешкоди. На його думку, це не що інше, як дискримінація за релігійною ознакою, схвалена державою.

Голова Асоціації кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі», керівник Управління культури і освіти Міллі Меджлісу Сафуре Каджаметова була ще більш сувора в оцінці ситуації, що склалася. На її думку, влада, яка ввела один курс і не вводить другий, ставить перед собою ціль релігійної асиміляції кримських татар.

«Те, що вони (влада, - ред.) проводять мовну асиміляцію – це вже ні для кого не секрет. Тепер вони взялися за релігійну асиміляцію, тому що у школах йде активна пропаганда відвідування курсу з основ Православ'я кримськотатарськими дітьми», - заявила С. Каджаметова.

Продовжуючи тему, Муфтій Криму звернувся до директорів шкіл із проханням докласти всі зусилля для викладання у навчальних закладах курсу «Основи Ісламської культури». Для втілення курсу в життя Муфтій передав кожному директорові по 50 екземплярів підручника «Основи релігійних знань» російською і кримськотатарською мовами, а також по 50 екземплярів 37 інших найменувань книг, присвячених ісламській тематиці.

Крім того, Муфтій закликав директорів і всіх педагогів уважніше ставитися до учнів і, по можливості, захищати їх від впливу радикальних ісламських течій, організації яких, останнім часом, як відзначив Е. Аблаєв, з подачі влади у великій кількості розмножилися на півострові.

Особливо уважно Муфтій попросив ставитися до тих людей, які пропонують свої послуги з викладання основ ісламу у школах і, перш ніж погоджуватися з даною кандидатурою, порадив з'ясувати у Муфтіяті, чи не є дана людина представником радикальних течій.

«У нас були такі випадки (коли у школах викладали радикали, - ред.). Тому на слово не вірте нікому, хто пропонує свої послуги викладача. Зателефонуйте у Муфтіят, запитайте тут про цю людину, і якщо вона не підходить – не підпускайте її до дітей, - сказав Е. Аблаєв. – Тому що після того, як діти попадають до них, вони забувають про свою національну ідентичність, родину, Батьківщину».

Також Муфтій Криму попросив директорів кримськотатарських національних шкіл направляти випускників для подальшого одержання вищої освіти в Азовське медресе.

«Я прошу вас хоча б про два випускники щороку. Це важливо для подальшого духовного розвитку народу», - відзначив він.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

ДУМК: Заяви Маліборського щодо Азовського медресе безпідставні

Учасники ВККТ обговорили духовний розвиток кримських татар

В Меджлісі вважають, що правоохоронці навмисно не розслідують акти вандалізму проти кримських татар

В Криму буде свій ісламський університет

Лідер Меджлісу запропонував створити єдиний алфавіт кримських татар

Відбулася презентація підручників з кримськотатарської мови

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.