ДУМК: Заяви Маліборського щодо Азовського медресе безпідставні

1
ДУМК заявляє, що процес навчання в Азовському медресе ніколи не носив і не носить радикального характеру
27.05.2009
Оцініть статтю: 
(302 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Духовне управління мусульман Криму рішуче заперечує безпідставну заяву голови Республіканського комітету у справах національностей і релігій Володимира Маліборського на нараді з питань міжнаціональних і міжконфесійних відносин у прокуратурі АРК 7 травня поточного року щодо того, що в Азовському медресе велася підготовка радикальних ісламістів.

Як повідомили QHA у прес-службі Духовного управління мусульман Криму (ДУМК), голова рескомітету стверджує, що в Азовському медресе велася підготовка радикальних ісламістів, і з чотирьох колишніх заступників Муфтія по духовній роботі троє виявилися на радикальних позиціях і були звільнені. За його словами, «всі ці кадри» підготувало Азовське медресе у Джанкойському районі.

У прес-релізі у відповідь на заяву Маліборського В. А., опублікованому на офіційному сайті ДУМК, говориться наступне:

«ДУМК заявляє, що процес навчання в Азовському медресе ніколи не носив і не носить радикального характеру. Навчальні програми і матеріали затверджуються ДУМК. Процес навчання прозорий, здійснюється контроль з боку різних держструктур, у тому числі й прокуратури. Азовське медресе в міру своїх можливостей завжди припиняло прояв серед учнів думок радикального характеру, які, з огляду на все, вони здобували з інших джерел. Крім цього, учні при виявленні у них радикально-екстремістських думок виключалися з навчального закладу. Тому багато носіїв подібних думок, намагаючись завоювати довіру, заявляють свою причетність до медресе, тоді як насправді випускниками не являються. Але те, що по закінченні медресе учні, що попадають у сферу впливу різних груп радикального характеру, приймають їхню ідеологію, ніяк не може свідчити про те, що цю ідеологію вони отримали саме в медресе».

Також у прес-службі сказали, що різного роду групи і течії здійснюють свою діяльність на території АРК через незалежні релігійні громади, які в обхід ДУМК реєструє рескомрелігій на чолі з В. Маліборським.

«Газета «Відродження», що поширює ідеї ісламської політичної партії «Хизб-ут-Тахрір», зареєстрована республіканським комітетом інформації і преси. Виникає закономірне питання: хто і що дає можливість для напівлегальної діяльності екстремістських течій?», - підкреслили у прес-службі ДУМК.

Що ж стосується чотирьох колишніх заступників Муфтія по духовній роботі, троє з яких виявилися на радикальних позиціях і були звільнені, і що ці кадри підготовлені Азовськими медресе у Джанкойському районі, то дане твердження, за інформацією прес-служби ДУМК, «м'яко кажучи, не відповідає дійсності».

«З обранням Еміралі Аблаєва на пост муфтія 4 грудня 1999 р. на II Курултаї мусульман Криму у нього було три заступники по духовній роботі Енвер Нагашов, Іса Велієв та Айдер Ісмаілов. Ніхто з них не є випускником Азовського медресе, не був звільнений і працюють донині», - заявили у прес-службі.

У прес-службі відзначили, що Духовне управління мусульман Криму та всі установи, що входять до його структури, не поширюють радикально-екстремістських поглядів.

«Навпаки, ДУМК усіляко намагається перешкоджати поширенню подібних ідеологій, але Духовне управління мусульман Криму є всього лише громадською релігійною організацією, що працює на благодійних засадах, і тому її можливості обмежені. ДУМК не в силах зупинити поширення радикальних течій, про які заявляє і характеризує їхню діяльність як небезпечну голова рескомітету В. Маліборський, і з вини яких звинувачується Духовне управління мусульман Криму, - сказали у прес-службі. - На жаль, голова рескомітету не знаходить законних підстав для відмови у реєстрації цим автономним релігійним громадам, що безперешкодно дозволяє їм поширюватися і вести свою деструктивну діяльність, тим самим порушуючи цілісність і взаєморозуміння суспільства і сіяючи насіння можливої дестабілізації обстановки у суспільстві».

«Невже закон України не передбачає міри застереження можливих негативних наслідків?», - запитують у ДУМК.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Ісламська партія Хизб ут-Тахрір назвала абсурдною заяву СБУ

СБУ попередила спробу створення організації «Хізб ут-Тахрір» на території України

СБУ порушила справу за фактом поширення в Полтаві релігійної літератури, яка розпалює національну і релігійну ворожнечу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.