На чиєму боці ісламський світ у війні в Україні?

На чиєму боці ісламський світ у війні в Україні?
15.11.2023
Оцените статью: 
(450 оцінки)
О. Степанченко
Зображення користувача О. Степанченко.

За 20 місяців після початку великомасштабного вторгнення російських військ в Україну багато ісламських країн так і не визначилися з позицією щодо цієї війни. Значна частина арабських та африканських країн сприймає РФ як таке собі «продовження» СРСР, що «надавав безкорисливу допомогу братнім народам».

Гори радянської зброї є в Сирії, Алжирі, Іраку, Афганістані. Політики цілої низки мусульманських країн «не помічають», що Росія вже не просто продає зброю, а також прагне створити анклави свого впливу всередині їхніх держав.

Деякі країни мають вичікувальну позицію, не критикуючи відверто Росію та не допомагаючи Україні: Індонезія, Нігерія, країни Перської затоки. Інші, як, наприклад, Пакистан, Марокко, не надто афішуючи це, постачають Україні зброю та боєприпаси.

Особливу роль відіграє Туреччина. З одного боку, вона відмовилася запровадити санкції проти Росії, активно торгує з РФ, а з іншого боку, постачає Україні безпілотники, військову техніку, будує на своїх корабельнях нові кораблі для ВМСУ.

Однозначно приєдналися до режиму санкцій щодо Росії європейські країни з мусульманським населенням: Албанія, Боснія та Герцеговина, Республіка Косово. Деякі з них передали ЗСУ значні партії військової техніки.

Особливу позицію щодо санкцій мають держави Центральної Азії, що історично тісно пов'язані з РФ. За повідомленнями ЗМІ, Казахстан, Узбекистан та Киргизстан вважають у своїй економічній діяльності на питання санкцій. Іншими словами, не дозволяють Росії порушувати обмеження, накладені ЄС та США.

Відкрито з усіх ісламських держав Росію підтримують лише Іран та Сирія. До всього Іран постачає РФ значні обсяги зброї та боєприпасів, що дозволяють агресорові далі вести проти України.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.