Ісламські фінанси активно розвиваються у Франції

1
Ісламський світ готовий інвестувати в економіку Франції, якщо вона приведе свої закони у відповідність із мусульманською етикою.
30.09.2009
Оцініть статтю: 
(213 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Запеклі суперечки, що розгорілися у Франції з приводу ісламських фінансів, не вщухають, не зважаючи на визнання провідними економістами того факту, що вливання у цю глобальну індустрію, що стрімко розвивається, поза сумнівом, піде країні на користь.

«Ми не повинні допустити того, щоб принципи шаріату або етика Корану були введені у французьке законодавство», - заявив 28 вересня AFP член парламенту від Соціалістичної партії Анрі Еммануелі.

Цього місяця парламент схвалив ряд поправок до банківського законодавства, щоб дати можливість – вперше за всю історію країни – випустити ісламські облігації «сукук». Тим часом Ісламський банк Катара подав заявку на ліцензію, що дозволяє проводити фінансові операції у Франції.

Уряд країни проводить кампанію по залученню мільярдних інвестицій від мусульманських підприємців, пропонуючи фінансові продукти, що відповідають вимогам шаріату, у надії відібрати у Лондона звання європейської столиці ісламських фінансів.

Очікується, що на великій економічній конференції, яка пройде цього тижня у Парижі, на цю тему виступлять міністр фінансів Крістін Лагард і керівник Центрального банку Крістіан Нойер, повідомляє IslamNews з посиланням на ІсламОнлайн.

Намічена тенденція припала не до смаку деяким політикам. Соціалістична партія безуспішно спробувала блокувати поправки у законодавство, і тепер має намір опротестувати їх у Конституційній раді. А крайній правий Національний фронт вважає ісламські фінанси «зародженою у суспільстві небезпекою», що випливає з імміграції.

Таку протидію опозиції урядовим ініціативам професор економіки Еліес Жуїні пояснює феноменом «страху перед невідомим».

«Термін «ісламський» плутають з «ісламізмом», слово «шаріат» викликає побоювання, тому що люди уявляють собі жінок, яких заставляють закривати голову або обличчя, слово «фетва» може злякати когось, нагадавши про Салмана Рушді, але насправді фетва – це просто розпорядження, - говорить він. – Система ісламських фінансів заснована на етичних принципах мусульманського закону, але очевидно, вона задовольняє і республіканські закони. Тобто вона не виходить за рамки законності громадянського суспільства».

Економісти визнають, що вливання ісламських фінансів прискорить відновлення економіки Франції за допомогою інструментів, які вони називають «здоровішими» у порівнянні з високоризикованими дериватами - похідними фінансовими інструментами, які і привели минулого року до світової фінансової кризи.

«У країнах Затоки і Південно-Східної Азії існують вкрай важливі фінансові резерви, і ці країни готові інвестувати куди завгодно, але у них існують специфічні правила у плані етики і того, у що інвестувати, - відзначає Жуїні. – Якщо Франція хоче залучити цей капітал у свою економіку, вона повинна надати інвесторам можливість зробити це відповідно до правил ісламських фінансів».

Ісламський фінансовий сектор – один із секторів світової фінансової індустрії, що найбільш стрімко розвиваються. Не зважаючи на кризу, ринок ісламських фінансів у світі впродовж останніх трьох років збільшувався на 15% щорічно, і зараз складає близько 700 мільярдів доларів. Передбачається, що до 2013 року його активи зростуть до 1 трильйона!

У своїй доповіді, представленій уряду країни у минулому році, Жуїні вказував, що якщо Франція приведе у відповідність із шаріатом своє податкове і банківське законодавство, вона зможе вибити з ісламських фінансових організацій 120 мільярдів євро.

Причому сім мільярдів із цих грошей будуть зосереджені всередині країни, відзначає економіст. Вони надійдуть від французких мусульман, яких налічується сім мільйонів, і які з радістю вкладатимуть свої кошти у проекти, що відповідають вимогам їх релігії.

За матеріалами IslamNews

Посилання на тему:

Новини

Рецесія обернулася інтересом до ісламських фінансів

Арабські інвестори створюють новий ісламський банк зі стартовим капіталом 10 млрд дол.

Ватикан радить західним банкам вивчити принципи ісламської фінансової системи

«Настав час мусульманським банкам виконати свою місію» - Президент Індонезії

Статті

«Теорія великого дурня». Світова криза та ісламська економіка

Ісламська альтернатива

Ісламські фінанси допомагають пережити економічну кризу

Фактор віросповідання: кому банки довіряють більше

Наукові роботи

Правовые аспекты глобализации финансовых рынков: возможности сближения норм права исламской и украинской правовых систем, регулирующих финансовые сделки

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.