Ісламські фінанси допомагають пережити економічну кризу

Ісламські фінанси допомагають пережити економічну кризу
11.10.2008
Оцініть статтю: 
(370 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

На тлі кризи субстандартного іпотечного кредитування, через яке світові банки втратили до 80 млрд. доларів за чотири місяці, далеко не всі помітили, що ісламські фінансові установи якимось чином катастрофа обійшла стороною.

Сьогодні, коли американський уряд виділив 700 млрд. доларів, а уряди Великобританії, Росії і Франції збираються послідувати його прикладу в наданні допомоги фінансовому сектору, що втратив довіру, у майже повній невразливості ісламських фінансів уже ніхто не сумнівається.

Як повідомляє Іслам для всіх з посиланням на dailycampus.com, за минулі кілька років ісламське інвестування стало зростаючою тенденцією в США і європейських країнах, причому його обсяги складають майже 500 млрд. доларів в одній тільки Європі. Основний принцип ісламської фінансової системи сформульований у Корані (2:275): «Аллах дозволяє торгівлю і забороняє риба (лихварство)».

Торгівля тут є цілком чесною угодою: дві сторони обмінюються тим, що їм належить, і укладають договір про рівну цінність того, чим вони обмінюються, на момент угоди. Позики зі стягненням відсотків уважаються нечесною угодою, тому що вона відбувається на користь позикодавця і на шкоду позичальникові. Подібні нечесні угоди лише збільшують багатство заможних людей і бідність незаможних.

Шаріат схвалює тільки ті вкладення, у результаті яких відбувається виробництво товарів або послуг, інвестори також розділяють прибутки чи збитки, у такий спосіб забезпечується справедливість у тому, що вони зовсім не обов'язково отримають прибутки через те, що й так володіють значними коштами. Отже, придбання звичайних акцій як правило дозволене, якщо воно не пов'язане з аморальними товарами чи послугами.

Через ці причини субстандартне кредитування[1] в галузі ісламських фінансів неможливе. Такі позики продавалися інвесторам як високоприбуткові боргові зобов'язання, що остаточно заплутувало справу.

Подібний різновид угод - не що інше, як заборонене лихварство, що служить лише тому, щоб створити новий тягар для людей, які ледве змогли дозволити собі кредит, при цьому відсотки, зібрані з бідних, направляються багатим. Мало того, результати субстандартних іпотечних кредитів виявилися ще більш жалюгідними: позичальники не могли «подужати» виплати, втративши свої будинки, таким чином, програли як інвестори, так і позикодавці.

Інші аспекти шаріатського бізнесу випливають із принципів, викладених у Корані і вченні Пророка Мухаммада, які забороняють угоди, що носять шкідливий і аморальний характер. Таким чином, заборонений не лише продаж алкоголю, тютюнових виробів, порнографії, зброї і т.п., але й угоди, в яких одна сторона, за визначенням, є у програші.

Саме з цієї причини накладена заборона на ігровий бізнес і «гарар» - продаж предметів, ціна яких на момент укладання угоди невідома (наприклад, продаж цінних паперів або товарів без покриття, ф'ючерсів).

В ісламських фінансах прийнято сприймати гроші як засіб обміну, самі по собі, без товарного забезпечення, вони не мають реальної цінності. Якщо ваші гроші забезпечуються тільки борговим зобов'язанням, варто поставити під сумнів надійність такої системи, що не передбачає ніяких реальних комерційних операцій. Тому будь-які екстрені відрахування уряду можуть у найкращому разі «залатати» дірку, пробиту кризою, але не стануть розв’язанням проблеми самої економічної системи.

За матеріалами Іслам для всіх



[1] Субстандартне кредитування (надання субстандартних кредитів) - надання кредитів позичальникам, у яких не досить високий кредитний рейтинг, щоб вважатися "першокласними"; по таких кредитах стягується більш висока процентна ставка, ніж по першокласних кредитах, що покликано компенсувати кредиторові більш високий кредитний ризик.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.