Два фільми мусульманських кінематографістів удостоєні «Оскарів»

1
Пакистан захоплено відгукнувся на звістку про те, що його фільм уперше в історії отримав престижну нагороду Американської кіноакадемії
01.03.2012
Оцініть статтю: 
(266 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Фільми пакистанського й іранського режисерів удостоїлися премії «Оскар», церемонія нагородження якої відбулася у понеділок, 27 лютого, повідомляє World Bulletin.

Одним із цих фільмів стала пакистанська документальна стрічка «Врятувати обличчя» про страждання жінок, знівечених кислотою, яку кожній з них виплеснули в обличчя за різних обставин.

«Їх сміливість і завзятість перед бідою надихає мене щодня... Вони — справжні герої Пакистану», — говорить режисер фільму Шармін Обаід Чиной (Sharmeen Obaid Chinoy).


Робота іранських кінематографістів «Розділення» (Separation) була визнана кращим фільмом іноземною мовою і стала першим іранським фільмом, що удостоївся престижної нагороди.

«У цей момент на нас дивляться багато іранців у всьому світі, я уявляю, які вони щасливі», — сказав режисер і автор сценарію фільму Асгар Фархаді (Asghar Farhadi).


«Врятувати обличчя»

52-хвилинний фільм пакистанського режисера знайомить нас із буднями лондонського пластичного хірурга пакистанського походження, який операційним шляхом відновлює обпалені кислотою обличчя цих пакистанських жінок, пише OnIslam.

Одна з його пацієнток – дівчина, яка отримала опік у 13-річному віці після того, як відхилила залицяння свого учителя.

Інша, 25-річна Рухсана – чоловік облив її кислотою, невістка – бензином, а свекруха підпалила. Її історія залишилася у фільмі нескінченою, вона чекає останньої операції, і ще не знає, чи зможе зібрати гроші, щоб побудувати собі будинок і жити з дітьми окремо від чоловіка.

Щороку в Пакистані жертвами подібних звірств стають більше ста дівчат і жінок, враховуючи, що розголошення отримують далеко не всі випадки такого роду «покарання» за ймовірні провини.

Пакистан захоплено відгукнувся на звістку про те, що його фільм уперше в історії отримав престижну нагороду Американської кіноакадемії.

Президент Асіф Алі Зардарі (Asif Ali Zardari) привітав режисера за те, що їй вдалося привернути увагу до такої чутливої теми.

Режисер запевнила, що зробить все можливе, аби фільм отримав якнайбільше поширення в Пакистані, а його героїні залишилися у безпеці.

«Розділення»

Іранський фільм «Розділення» отримав практично повсюди визнання критиків, а також приніс своїм творцям комерційний успіх, заробивши за минулий рік більше 13 мільйонів доларів у прокаті при бюджеті 800 тисяч.

Фільм розповідає про долю відомого іранського режисера Джафара Панахі (Jafar Panahi), якого в 2010 році засудили до ув’язнення і заборонили знімати. Крім того, Фархаді розкритикував своїх співгромадян, які скаржаться на цензуру заради реклами іранського кіно за кордоном.

Як зазначив Фархаді, отримуючи «Оскар», він не знає, якою буде реакція іранської влади, тому що повідомлення про номінацію викликало суперечну реакцію у правлячих колах Тегерана.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Фільм про хадж може бути номінований на «Оскар»

Відомий іранський режисер зніме фільм про пророка Мухаммада

Названо кращі мусульманські кінофільми 2009 року
Іслам, діти і страуси - у новому фільмі Маджида Маджиді

В Ірані виходить фільм про ісламського пророка Ісу

Відомому голівудському режисерові Мустафі аль-Аккаду посмертно буде вручений приз за внесок у мусульманський кінематограф

Фільм «Колір Раю» Маджіда Маджіді

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.