У Ватикані відкрився мусульмансько-католицький форум

Іслам, діти і страуси - у новому фільмі Маджида Маджиді
04.11.2008
Оцініть статтю: 
(160 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Провідні представники Ватикану й ісламських учених відкрили перший мусульмансько-католицький форум, завданням якого є поліпшення відносин між двома головними світовими релігіями.

Зустріч відбулася через два роки після скандального виступу Папи Бенедикта, який образив мусульманський світ заявою про «насильницький і ірраціональний» характер ісламської релігії. У відповідь 138 мусульманських учених запросили представників християнської церкви почати діалог заради досягнення взаємоповаги за рахунок кращого вивчення віри один одного.

У своєму маніфесті вони заявили, що обидві релігії розділяють ті самі принципи любові до Творця і ближнього. Учасники триденної зустрічі обговорять значення, яке має ця схожість для зближення і гармонізації взаємин двох найбільших релігій.

Даний форум став третім в низці зустрічей з християнськими лідерами, після переговорів, проведених у липні з протестантами США, і – минулого місяця – з представниками англіканської церкви, повідомляє Іслам для всіх з посиланням на IrishTimes.com.

Перед початком сесії кожна делегація в складі 28 учасників здійснила свою молитву про успішний результат переговорів.

Після вступних промов лідерів делегацій - кардинала Жан-Луі Торана (Jean Louis Tauran) і головного муфтія Боснії Мустафи Серіка (Mustafa Ceric), католицький теолог і мусульманський учений прочитали лекції про концепції любові до Господа в їхніх релігіях.

Вчора голова ватиканської Ради з питань міжрелігійного діалогу кардинал Торан сказав в інтерв'ю католицькій газеті «Ля -Круа», що форум «являє собою новий розділ в довгій історії» часто непростих відносин між релігіями.

Швейцарський філософ Тарік Рамадан (Tarik Ramadan) у британській «Гардіан» сказав, що діалог «набагато важливіший, ніж наші змагання в кількості віруючих, суперечливі заяви про прозелітизм і марне суперництво за право виняткового володіння істиною».

Порядок денний закритих переговорів відбиває різні точки зору делегацій. У вівторок переговори були присвячені теологічним питанням, висунутим мусульманською стороною, завтра учасники зустрічі зосередяться на хвилюючій Ватикан проблемі релігійної свободи.

До складу делегації католиків увійшли, у тому числі, єпископи християнських меншин в Іраку, Сирії та Пакистані. Серед мусульманських делегатів - навернені зі США, Канади і Великобританії. Жінки також представлені в обох делегаціях.

В четвер відбудеться аудієнція учасників переговорів у Папи Бенедикта, тоді ж пройде відкрите обговорення ряду питань, призначених для висвітлення пресою.

Проведення мусульмансько-католицького форуму планується кожні два роки по черзі в Римі та одній з мусульманських країн.

За матеріалами Іслам для всіх

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.