Кримськотатарські модельєри: необхідно створити культурний центр

1
Кримськотатарська вишивка
10.07.2009
Оцініть статтю: 
(149 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Кримськотатарські художники-модельєри, дизайнери, вишивальниці говорять про необхідність створення культурного центру, який об’єднав би навколо себе талановитих представників народу. Таку ідею вони висловили 7 липня у ході семінару, присвяченого актуальним питанням національного одягу кримських татар.

Як повідомляє інформагентство QHA, cемінар пройшов на базі Всеукраїнського інформаційно-культурного центру (ВІКЦ).

Як розповіла мистецтвознавець, завідуюча Виставково-експозиційним сектором ВІКЦ Ельміра Черкезова, це питання давно піднімається у колах кримськотатарських модельєрів, однак натикається на певні проблеми, зокрема, виділення приміщення і фінансування культурного центру.

«Кримським татарам зараз як ніколи необхідно мати свій культурний центр, який би відроджував багатовікові багаті традиції вишивання і шиття, та показував характер, сутність, своєрідність кримськотатарського національного одягу», - сказала Е.Черкезова.

Модельєр Майре Люманова розповіла про формування кримськотатарського костюма в тенденціях світової культури, про історію формування національного костюма. «Спокон віків національний костюм мав релігійне забарвлення, яке зберігається і зараз. Наприклад, поділ сукні кримськотатарського жіночого костюма ніколи не виділявся вишивкою, щоб не привертати увагу до нижньої частини тіла жінки», відзначила М. Люманова.

Модельєр також додала, що кримськотатарський національний костюм має дуже багато особливостей, які відрізняють його від костюма інших тюркських народів, і ці особливості необхідно вивчати і враховувати при створенні національного одягу.

«Культурний центр якраз займався б комплексним вивченням всіх деталей кримськотатарського костюма і був би своєрідним вогнищем відродження втрачених, у зв'язку з депортацією, національних традицій», - відзначила Люманова.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

У Сімферополі обговорили питання національного вбрання кримських татар

У Сімферополі пройде виставка «Етнічна мода Криму»

Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Кримський стиль

Статті

Універсальний крій світового хіджабу - думка експерта

Кримські татари. Некримський погляд

Кримські татари: розвінчання міфів

Хіджаб у Криму – давні традиції чи данина моді?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.