Одна з головних проблем в Україні - безкарність у порушенні прав

1
Скінхед з наколотою на руці свастикою у центрі Києва, 2008 р
28.05.2009
Оцініть статтю: 
(220 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Одна з головних проблем України - це безкарність винних у порушенні прав людини. Такі результати опублікованого Міжнародною правозахисною організацією «Міжнародна Амністія» (Amnesty International) щорічного звіту про ситуацію із правами людини у світі.

В цілому у звіті представлена картина світу, де систематична дискримінація і незахищеність гальмують практичне втілення законодавчих досягнень, передає QHA з посиланням на Німецьку Хвилю.

Оцінюючи становище в Україні, міжнародні правозахисники вказують на вже хронічну проблему – тортури у місцях позбавлення волі, і нове тривожне явище – напади на расистському ґрунті, повідомляє Радіо Свобода.

Експерти «Міжнародної Амністії» відзначають – українська влада не вжила адекватних заходів у відповідь на зростання кількості расистських нападів. За оцінкою оглядачів, деякі українські офіційні особи не усвідомлюють серйозності проблеми, яку ще підживлює брак політичної волі подолати ксенофобію і недосконалість законів.

Для того, щоб зупинити прояви ксенофобії, міжнародні спостерігачі радять Україні, зокрема, змінити 161 статтю Кримінального кодексу, щоб було легше покарати всіх, хто розпалює міжнаціональну ворожнечу. Крім цього, визнати серйозність подібних дій, тому що інакше, як говориться у звіті, злочинці фактично одержали імунітет.

Також «Міжнародна Амністія» закликає Україну припинити видворяти шукачів притулку, яким загрожує небезпека у себе на батьківщині.

«Біженцям і шукачам притулку загрожувало примусове повернення», - розповіла виконавчий директор «Міжнародної Амністії» в Україні Тетяна Мазур.

Українська влада не зважала на правила розгляду прохань про надання притулку. За її словами, особливу стурбованість викликають катування і жорстоке поводження під час утримання під вартою у міліції.

Із цим погоджуються й в Українському Гельсінському союзі. За їхніми підрахунками, кожний чотирнадцятий житель України випробовував катування з боку міліціонерів. Лише за останній рік таких випадків було майже сто тисяч.

Мазур упевнена - у доповіді показаний світ, де держави дуже часто за власним бажанням вирішують, яких прав людини вони будуть дотримуватися, а які - попирати, і Україна, на жаль, не виключення.

За матеріалами QHA, Радіо Свобода

Посилання на тему:

Кримську владу навчатимуть, як запобігати міжетнічним конфліктам

Як криза впливає на расизм і нетерпимість до іноземців?

В українській міліції багато расистів

Українці стають більш нетерпимими

Верховна Рада України посилила відповідальність за розпалювання ворожнечі

Звіт держдепартаменту: В Україні найбільші порушники прав людини – міліція та тюрми

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.