Як криза впливає на расизм і нетерпимість до іноземців?

1
Агатангел Кримський вже у 29 років став професором арабської словесності й історії мусульманського Сходу в Лазаревському інституті.
08.04.2009
Оцініть статтю: 
(331 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

У спільному зверненні, яке з’явилося напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації, три провідні європейські правозахисні організації висловили занепокоєння з приводу того, що економічна криза починає розпалювати расову ненависть і нетерпимість до іноземців.

Таку заяву оприлюднили Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (ODIHR), Європейська комісія у боротьбі з расизмом і нетерпимістю (ECRI) та Агенція Європейського Союзу з основних прав (FRA) напередодні зустрічі ОБСЄ з питань расизму та дискримінації, повідомляє УНІАН з посиланням на Xenodocuments.

“Наші організації занепокоєні звітами, які вказують на зростання кількості проявів насильства, спрямованих проти мігрантів, біженців та осіб, які шукають притулку, а також меншин, наприклад, циган”, – стверджується у заяві.

“Історія Європи засвідчує, що економічна депресія може вести до соціальної ізоляції та переслідувань. Ми схвильовані тим, що в часи кризи мігранти, меншини та інші вразливі групи стають “цапом-відбувайлом” за популістські заяви політиків та преси”. Ці три установи зауважують, що у деяких країнах така практика “цапа-відбувайла" вже привела до посилення ворожості та зростання кількості насильницьких злочинів, скоєних на ґрунті нетерпимості, проти меншин та мігрантів. Вони наголошують на тому, що в міру посилення економічної кризи політикам та інших державним діячам слід особливо зважувати свої слова, аби уникнути розпалювання етнічної, расової і релігійної ворожнечі.

“З усіма формами нетерпимості неодмінно слід боротися, неупереджено і збалансовано, так, щоб гарантувати захист від порушення прав людини будь-якому члену суспільства. Усі злочинні дії, що базуються на нетерпимості, мають довготривалий вплив на жертв та їхні спільноти, і усіх їх слід розглядати з однаковою увагою та серйозністю”, – говориться у заяві.

У заяві міститься заклик до політичних лідерів: виступати проти будь-яких проявів насильства, яке зумовлене расовою ненавистю чи нетерпимістю до іноземців, а також діяти відповідально і утримуватися від спрощених пояснень соціальних, політичних та економічних проблем чи явищ з расовим, ксенофобним чи антисемітським підтекстом або конотаціями. Вона також закликає уряди належним чином готувати працівників правоохоронних та судових органів, відстежувати злочини, які скоюють на ґрунті нетерпимості, у співпраці з громадянським суспільством, посилити зусилля щодо збору інформації та статистичних даних, а також гарантувати, щоб свідки проявів дискримінації та злочинів на ґрунті нетерпимості мали доступ до ефективних засобів судового захисту.

Довідка: Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації відзначається щорічно 21 березня за рішенням XXI сесії Генеральної Асамблеї ООН від 26 жовтня 1966 р.

За матеріалами УНІАН

Посилання на тему:

В українській міліції багато расистів

Українці стають більш нетерпимими

Верховна Рада України посилила відповідальність за розпалювання ворожнечі

Звіт держдепартаменту: В Україні найбільші порушники прав людини – міліція та тюрми

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.