Ша'бан - місяць підготовки до Рамадану

1
Лічені дні відділяють нас від священного місяця Рамадан
11.08.2009
Оцініть статтю: 
(494 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

На землі живе багато людей, і кожна з них займається своїм ремеслом, своєю справою. Але чим би вони не займалися, будь то торгівля, навчання чи землеробство, найуспішніших неодмінно єднає одна риса. Всі вони готуються до відповідальної справи заздалегідь. Хіба сумлінний студент починає читати книги і перегортати конспекти напередодні важливого іспиту? Ніколи! Він весь рік буде старанно навчатися і готуватися заздалегідь. А хіба успішний торговець стане відкладати придбання потрібного товару і кинеться все купувати перед самим початком торгівлі? Ні. Так само і хлібороб, що прагне зібрати хороший урожай, починає готуватися, як тільки розтане сніг.

У мусульман, крім якої-небудь професії або діяльності, є ще одна дуже відповідальна справа – це поклоніння Аллахові; і в ньому ми повинні намагатися проявляти не меншу, а то й більшу старанність. Лічені дні відділяють нас від священного місяця Рамадан. На жаль, як відзначають учені, серед мусульман існує одна проблема. У кожного вона проявляється різною мірою, але, все таки, вона існує. Це підготовка до Рамадану, а точніше - її відсутність. Всі ми чекаємо початку священного місяця, але поклонятися починаємо, лише коли Рамадан уже наступив. І здавалося б ми тільки почали проявляти сумлінність у поклонінні, як місяць підійшов до кінця. І ми чомусь дивуємося: як швидко минув цей місяць! А я знову не встиг прочитати весь Коран, пропускав молитву Таравіх... От у наступному році я обов'язково буду старатися більше! Напевно, у багатьох виникали подібні думки. Звичайно, всі ми намагаємося дотримуватися посту, але ж поклоніння у Рамадан не обмежується лише постом. І подібна ситуація повторюється з року в рік. А причина в тому, що мусульмани не відчувають насолоду Рамадану так, як це відчували сахаби. Вони ж починали готуватися до священного місяця за півроку!

Зараз у нас ще є можливість підготуватися до нього. Місяць Ша'бан називають благословенним. Це місяць підготовки до Рамадану. Як же найкраще підготуватися, щоб місяць посту не минув марно?

По-перше, важливо зрозуміти, що місяць Рамадан з перших і до останніх днів – це місяць поклоніння, а НЕ підготовки до поклоніння. У Рамадан уже пізно привчати себе додатково молитися, читати Коран тощо. Всьому свій час. А для того, щоб налаштуватися і привчити себе до цього, у нас і є місяць Ша`бан. Учені пояснюють, що кожен вид поклоніння має свій початок і кінець. Початок – для того, щоб підготуватися, а кінець – щоб гідно завершити поклоніння. Наприклад, як ми з'ясували, підготовкою до Рамадану служить місяць Ша`бан – це і є початок, а протягом місяця Шавваль ми потроху відходимо від посту – це закінчення. У своєму хадисі Пророк Мухаммад (хай благословить його Аллах і вітає) говорить про місяць Ша`бан: «Люди забувають про цей місяць у проміжку між Раджабом і Рамаданом. У цьому місяці діяння підносять до Господа світів, і мені хочеться, щоб мої діяння піднесли, коли я тримаю піст» (ан-Насаі, 2357).

Отже, Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) повідомив нам, яким має бути початок, підготовка до великого місяця Рамадан. Якщо ми прислухаємося до його поради, то, ін ша Аллах, наше поклоніння буде на найвищому рівні. Якщо ж з якихось причин не вдасться скористатися наданою нам можливістю, то гріха не буде.

Яким видам поклоніння варто приділяти особливу увагу?

У першу чергу, це, звичайно ж, піст. Аіша передала, що Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) ні в одному місяці не постився так багато, як протягом місяця Ша`бан. А в цьому місяці він постився повністю. Тут мова йде про добровільний піст. Піст протягом місяця Рамадану, як відомо, обов'язковий, тому з хадису не можна розуміти, що в Рамадан Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) постився менше, ніж у Ша'бан.

Зі слів Аіші, у Ша`бан Пророк (хай благословить його Аллах і вітає) постився безперестанку, а у деяких хадисах, де згадується слово «повністю» пояснюється, що більшу частину Ша`бану Пророк Мухаммад (хай благословить його Аллах і вітає) тримував піст.

Абу Хурайра передає такий хадис: «Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) велить припиняти піст, якщо минула половина місяця Ша`бан». Яким же чином узгоджуються ці два хадиси? Відповідь дають вчені, у першу чергу, передавачі хадису. Якщо людина поститься від початку місяця Ша`бан, не боїться за своє здоров'я і впевнена, що легко зможе поститися до кінця Рамадану, то немає жодних причин забороняти ій поститися і у другій половині Ша`бану. Але якщо людина сумнівається у своїх силах і боїться за здоров'я, тоді вона може або поститися від початку Ша`бану і до його половини, або не поститися зовсім. Але не можна починати тримати піст, якщо до початку священного місяця залишилося два-три дні. На це є вказівка Пророка (хай благословить його Аллах і вітає): «Нехай ніхто з вас не починає поститися за день або за два дні до початку Рамадану, якщо тільки людина не дотримується регулярного посту. У такому випадку нехай вона поститься у цей день» (аль-Бухарі, 1914, Муслім, 1082).

Другий вид поклоніння, на який варто звернути увагу – це читання Корану. Передається, що сахаби бралися за читання Корану з приходом місяця Ша'бан. А багаті з-поміж них платили закят, не чекаючи початку Рамадану. У ті часи багато мусульман були бідними. Вони не знали, де знайти їжу на сухур і на іфтар. Щоб полегшити становище таких віруючих, багаті і давали закят заздалегідь.

Третій вид поклоніння – зікр (поминання Всевишнього). Читання Корану, благання, салям один одному – все це відноситься до поминання Аллаха. Є ще багато додаткових видів поминання. Наприклад, слова, які потрібно сказати перед сном або прокинувшись, слова «субхана-ллах», «аль-хамду лі-ллях» і т.п.

Четверте – киям (нічна молитва). Найкращий час для цієї молитви – це остання третина ночі. Вона може складатися із двох, чотирьох, шести ракатів і більше. Час нічної молитви триває до початку ранкового намазу. Про достоїнство нічної молитви сказано чимало. Вчені говорять: «Той, хто читає «киям-уль-лейль» обов'язково відчує насолоду віри».

П'яте – садака (пожертвування). Садака - це не обов'язково гроші. Пожертвуванням може бути і їжа, і надана допомога, і навіть лагідний погляд.

Брати і сестри, місяць Шабан уже настав. Він мине швидко. Постараймося ж провести його з найбільшою користю і підготуємося до Рамадану найкращим чином!

І нехай Аллах допоможе нам у цьому!

За матеріалами Іслам для всіх

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.