Кримська міліція вживає заходів проти вандалізму

1
Виставка «Чингізиди України» - це послання про Кримське ханство та його володарів – європейських монархів -мусульман з роду Гераїв
1
З початку 2009 року в автономії сталося декілька актів вандалізму на мусульманських культових об'єктах
1
1
19.06.2009
Оцініть статтю: 
(238 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

З початку року Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим вжило ряд заходів щодо активізації боротьби з випадками вандалізму, що почастішали на території автономії. Про це вчора, 18 червня, на засіданні Постійної комісії Верховної Ради АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян заявив заступник начальника відділу дільничних інспекторів міліції, Управління громадської безпеки ГУ МВС України в АРК Дмитро Коржов.

За словами працівника міліції, Головне управління МВС України в АРК у першу чергу направило на адресу міських і районних правоохоронних органів ряд вказівок щодо протидії актам вандалізму, як на мусульманських, так і на християнських цвинтарях. У зв'язку з цим, начальники міських і районних управлінь повинні надати в органи місцевого самоврядування рекомендації, на підставі яких останнім необхідно прийняти рішення щодо захисту відповідних об'єктів.

Також Дмитро Коржов повідомив, що одна з направлених вказівок передбачає зміну маршрутів патрулювання працівниками правоохоронних органів міст і районів автономії таким чином, щоб у зону патрулювання попадали об'єкти, на які часто спрямовані акти вандалів (цвинтарі, пам'ятники історії і культури та ін.)

По-третє, органи місцевого самоврядування під чуйним керівництвом правоохоронних органів повинні забезпечити належне проведення роз'яснювальної роботи серед населення Криму і особливо серед молоді, яка найбільше піддається негативному впливу різних неформальних течій, що пропагують ксенофобію.

Кримські вандали не ксенофоби

Що стосується мотивів здійснення актів вандалізму на території АРК, то Дмитро Коржов стверджує, що на сьогоднішній момент серед них не виявлено проявів ксенофобії і міжнаціональної нетерпимості.

«Основний мотив більшості злочинів скоєних з початку поточного року, що підпадають під визначення вандалізму - це переслідування корисливих цілей», - вказав працівник міліції.

Інший розповсюджений мотив здійснення актів вандалізму, за словами Дмитра Коржова, це хуліганство.

«Тут основними діючими особами в основному виступають підлітки, які здійснюють дані злочини у нетверезому стані, про що свідчить випадок у с. Скелясте Бахчисарайського району», - повідомив охоронець правопорядку.

«Це основні мотиви, які ми виявили у результаті аналізу здійснених злочинів в автономії. Ксенофобія і міжнаціональна ворожість у ході аналізу виявлені не були», - уточнив Дмитро Коржов.

Вандали з Мамут-Султана до цього часу не знайдені

Стосовно справи про здійснення акту вандалізму у с. Мамут-Султан (Добре) Сімферопольського району, що стався навесні поточного року, у результаті якого було знищено 15 надгробних пам'ятників на місцевому мусульманському цвинтарі, ведуться активні оперативно-розшукові роботи. Працівниками правоохоронних органів розробляються декілька версій події. Однак, встановити особистості причетних до даного злочину поки що не вдається.

«Ми активно працюємо у цьому напрямку, але похвалитися поки що нічим», - відзначив Дмитро Коржов.

Як повідомлялося раніше, безпрецедентний за своїми масштабами акт вандалізму стався в ніч з 9 на 10 лютого 2008 року у смт. Нижньогірському. Тоді були зруйновані майже всі надгробні камені на центральному мусульманському кладовищі. Місяць потому, в ніч з 10 на 11 квітня 2008 року невідомі сплюндрували мусульманський цвинтар у селищі Чистенькому Сімферопольського району. А в ніч з 2 на 3 травня ц.р. невідомі особи змістили з місця і повалили на землю кілька надмогильних плит на мусульманському цвинтарі у Бахчисараї.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

В Меджлісі вважають, що правоохоронці навмисно не розслідують акти вандалізму проти кримських татар

В Сімферополі підпалили медресе мусульманської громади «Баттал Челебі»

У Бахчисараї обурені актом вандалізму на мусульманському цвинтарі

Меджліс кримських татар заявляє про напад на свій офіс у Сімферополі

ОІК виступила на захист ісламських святинь на Кримському півострові

В Сімферополі сплюндрували мечеть

Черговий акт вандалізму на мусульманському цвинтарі

В Криму вандали зруйнували мусульманський цвинтар

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.