В Україні незабаром з’являться ісламські банки (ВІДЕО, оновлено)

1
«Банк класично прагне отримати свої відсотки і гроші назад. Ісламський банк виступає партнером - він інвестує гроші у проект», - Леонід Богданов.
19.10.2009
Оцініть статтю: 
(160 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Україні незабаром відкриють свої філії ісламські банки, які будуть працювати за принципами шаріату - тобто без відсотків. На конференції, що проходила 14-16 жовтня у Києві у готелі «Аль-Хаят», організованій компанією UDC Holding було заявлено про відкриття «ісламських вікон», де фінанси будуть працювати за принципами Корану.

Серед учасників конференції були представники арабських компаній-інвесторів, що працюють у різних сферах бізнесу, а також українські компанії, зацікавлені у діловому співробітництві з арабськими партнерами, повідомляє Іслам для всіх з посиланням на сайт UDC Holding.

Закони Ісламу накладають заборону на позичковий відсоток і спекулятивний прибуток, тому ісламські банки не кредитують під відсотки і не нараховують їх на внески, прибуток формується за партнерською програмою, коли кредитор і позичальник виступають на однакових правах, розділяючи порівну ризики підприємства.

«Якщо комусь потрібна машина, то банк спочатку купує собі цю машину і вже потім з націнкою, продає за лізинговою схемою клієнтові, різницю при цьому банк залишає собі», - коментує для UBR Абультеф Нідаль, керівник прес-центру посольства Кувейту.

В ісламських банків досить коштів, щоб обслуговувати клієнтів під час кризи, говорять фінансисти, тільки от кожна операція, пов'язана з купівлею-продажем майна буде додатково обкладатися податком. Якщо не змінити законодавство, то послуги виявляться занадто дорогими.

В Україні поки що лише один банк береться надавати деякі послуги за законами шаріату. «У банку буде відкрито «ісламське вікно», тобто кілька послуг ісламського характеру. Банк класично прагне отримати прибуток і повернути свої кошти назад, при цьому Ісламський банк виступає партнером - він інвестує в проект», - коментує Леонід Богданов, гендиректор UDC Holding.

UDC Holding є першою українською компанією, що прагне відповідати нормам шаріату і успішно працює над розвитком бізнес-співробітництва між Україною та арабськими країнами. Один із проектів даного напрямку - сайт Arabia-ukraine.com, присвячений діловому партнерству між Україною і арабським світом, що стане платформою для розвитку комунікацій між країнами.

На даний час ісламські банки діють у 40 країнах світу, однак, із західних країн, лише у Британії є адаптоване законодавство, на черзі Італія та Франція.

За різними оцінками капітал ісламських банків нараховує трильйон доларів, тому охочих переманити ці гроші до себе дуже багато.

За матеріалами Іслам для всіх

Посилання на тему:

Новини

В Україні планується випуск ісламських облігацій на суму 500-600 млн євро

В УНІАН відбулася прес-конференція «Інвестиційний потенціал України для країн арабського світу»

Статті

Утро.UA: Українські банки не поспішають видавати «мусульманські кредити»

А може варто замислитися? Про ісламський банкінг заговорили в Україні

Фактор віросповідання: кому банки довіряють більше

Наукові роботи

Правовые аспекты глобализации финансовых рынков: возможности сближения норм права исламской и украинской правовых систем, регулирующих финансовые сделки

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.