Кримська влада хоче заробити на мечетях?

1
За проведення будівельних робіт без дозволу буде стягуватися штраф у розмірі 50% вартості цих робіт.
01.09.2009
Оцініть статтю: 
(205 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Більшість культових об'єктів мусульман, побудованих у Криму з 1991 року, використовуються релігійними організаціями без актів здачі в експлуатацію, багато хто з них не мають проектно-кошторисної документації і належного оформлення земельних ділянок. У той час, як кримські мусульмани скаржаться на перешкоди з боку місцевої влади у вирішенні питань будівництва і юридичного оформлення мечетей, чиновники хочуть штрафувати організації, що використовують не введені в експлуатацію об'єкти.

За даними Рескомрелігій Криму, з 80 мусульманських мечетей 68 не мають офіційного введення в експлуатацію, як немає їх ще у 27 культових споруд, що належать іншим конфесіям. На думку влади, через відсутність проектно-кошторисної документації і актів введення в експлуатацію, відвідування деяких із цих об'єктів небезпечно для фізичного здоров'я кримчан.

«Більшість мечетей були побудовані у 90-і роки за рахунок закордонних спонсорів. Релігійні громади або захоплювали земельну ділянку, або будували мечеть на основі усної домовленості з місцевими органами влади. Мечеть побудували за рахунок спонсорських коштів, сфотографували, відзвітувалися і поїхали, а землевідводу нема, проекту нема, і все цеб пущено на самоплив», - говорить голова Рескомрелігій Криму Володимир Маліборський.

Минули 90-і, але й сьогодні ряд релігійних громад ведуть будівництво культових об'єктів без належного оформлення документації із «провокаційною», за словами Маліборського, метою. Як приклад він привів мусульманську мечеть у районі вул. Балаклавської у Сімферополі. До речі, усього на території Сімферопольського району юридично неоформлених культових об'єктів налічується близько 30. «Я не хочу казати, що лише мусульманські мечеті будуються без правовстановлюючих документів. Є, але в меншій пропорції, такі факти й в українській православній церкві, і у баптистів», - відзначає голова Рескомрелігій.

Штраф у розмірі 50% вартості

У результаті влада Криму вирішила притягти порушників містобудівного законодавства до відповідальності.

За словами голови Рескомрелігій, проблему недавно обговорювали на засіданні Державного архітектурно-будівельного контролю

(ДАСК), за результатами якого на адресу кожної релігійної організації, що використовує не введені в експлуатацію об'єкти, були направлені виписки із закону. Цей документ встановлює відповідальність підприємств, об'єднань, установ і організацій за проведення будівельних робіт без дозволу - за це покладено штраф у розмірі 50% вартості цих робіт. Такі ж документи були направлені місцевій владі, тому що «легковажний підхід до будівництва культових споруд у Криму загрожує життю і здоров'ю кримчан і у будь-який момент може привести до трагічних наслідків».

«Ми вже мали негативні приклади, коли у представництві Покровського храму у Джанкої упав 100-тонний дзвін, - розповідає голова Рескомрелігій. - На щастя, це трапилося під час зливи, ніхто не постраждав. Інший приклад - у представництві мечеті у с. Жовтневе упала промислова плита. Ми не знаємо, з яких матеріалів і як будувалися ці об'єкти. Тому те, наскільки сумлінно виконані роботи, може позначитися у будь-який час».

Влада сама спровокувала незаконне будівництво мечетей

Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв тривогу чиновника не поділяє: «Люди, які самі будуть молитися у цих мечетях, ніколи не стануть будувати неякісно». Звичайно, оформляти документи потрібно, і громади займаються цим, можливо, не настільки швидко, як необхідно, але, якщо обкласти їх зараз штрафними санкціями, навряд чи це прискорить процес. Хіба що викличе протест і розпал пристрастей, говорить він.

«Ще на початку 90-х я працював у Кіровському районі районним імамом, і тоді місцевий прокурор заявив мені, що без документів мечеть будуватися не буде, - згадує Аблаєв. - Я погодився: добре, давайте робити документи, але почув у відповідь, що цього ніколи не буде». Офіційний дозвіл на будівництво мечеті у ті часи було не можливо отримати, тому зводили їх неофіційно, адже доводилося все починати з нуля. Виходить цікава ситуація: спочатку влада не дозволяла зводити мечеті, провокуючи віруючих на незаконне будівництво, а тепер постфактум чиновники вирішили на цьому ще й заробити.

Муфтій мусульман Криму заявляє: «На початку ХХ століття у Криму була 21 тис. культових мусульманських об'єктів, з яких до 1944 року дожили лише 1700, а до 1987 року уціліли лише 5. Хто в цьому винний? Напевно, держава. Тому я не приховую, що даю дозвіл на будівництво мечетей. Звичайно, 21 тисячу ми не зможемо побудувати, але 1700 побудуємо, і на них держава зобов'язана готувати документи. Але перешкоди з боку влади як були 20 років тому, так і є до цього часу. І те, що говорить влада, начебто, крім соборної мечеті, у Сімферополі у жодному іншому районі немає перешкод для будівництва мечетей - це неправда. Якщо у моєму домі є проблеми, хто в цьому винуватий? Я винуватий. А якщо проблеми у Криму, то винувата у цьому кримська влада. Ми ж готові йти назустріч, працювати разом».

Як повідомлялося раніше, радник Муфтія Духовного управління мусульман Криму з питань міжнаціональних відносин Арсен Альчиков 10 липня на засіданні Комісії при Раді міністрів Криму з питань повернення майна релігійним організаціям і відновлення їхніх прав заявив, що кримські мусульмани стикаються зі значними труднощами при оформленні правовстановлюючих документів на побудовані культові споруди.

«Близько 60 нових мечетей у Криму не мають акту введення в експлуатацію, тому що ніде не йдуть нам на зустріч, усе гальмують. У нас не виходить зробити все по закону», - прокоментував Альчиков.

За матеріалами газети «Первая крымская»

Посилання на тему:

Більшість мечетей у Криму залишаються юридично не оформленими

Влада Сімферополя відтягує будівництво Соборної мечеті, - Р. Чубаров

Мусульмани Криму стикаються зі значними труднощами при поверненні культових споруд

Міськрада Сімферополя відклала обговорення питання про Соборну мечеть на осінь

У Криму існує проблема повернення культових споруд мусульман

Богослужіння мусульман у спортзалах - ганьба для влади Криму

Кримським мусульманам не дають відновити мечеть Селіма у Феодосії

Невирішеність проблем кримських мусульман сприяє їх радикалізації, вважає експерт

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.