Мусульмани України зустрічають Рамадан

1
«О ті, хто увірував! Приписано вам піст, так само, як це було приписано тим, хто жив перед вами, — щоб ви були богобоязливими!» (Коран, 2:183).
21.08.2009
Оцініть статтю: 
(178 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

21 серпня 2009 року мусульмани України та цілого світу зустрічають перший день священного місяця Рамадан. Ознакою початку Рамадану є поява молодого місяця, що за астрономічними розрахунками очікується у четвер, 20 серпня, о 13 годині 2 хвилини. На світанку наступного дня у мусульман починається піст.

Як повідомили у Всеукраїнській асоціації громадських організацій «Альраід», у п’ятницю, 21 серпня 2009 року, в мечеті Ісламського громадського культурного центру (за адресою вул. Дегтярівська, 25-А, Київ) відбудеться особливо урочиста проповідь і спільна молитва мусульман, присвячена початку священного місяця Рамадан. Подібні заходи відбудуться в мечетях усіх міст і населених пунктів України, де є мусульманські громади.

Існує поняття «сприятлива пора року». В Ісламі це священний місяць Рамадан. Мусульмани дуже чекають на його початок, бо Рамадан — місяць, у якому Бог дав пророку Мухаммаду перше одкровення Корану. Згодом Усевишній настановив віруючим поститися в Рамадан:

«О ті, хто увірував! Приписано вам піст, так само, як це було приписано тим, хто жив перед вами, — щоб ви були богобоязливими!» (Коран, 2:183).

«У місяць Рамадан, коли було послано Коран як дороговказ для людей, як роз’яснення прямого шляху й розрізнення (між істиною та кривдою), хто з вас застав цей місяць, мусять поститися…» (Коран, 2:185).

Піст для мусульман — очищення, вдосконалення своїх духовних якостей. Під час посту від сходу до заходу сонця віруючі відмовляються від їжі, пиття та інтимних стосунків. Головне призначення посту в тому, щоб віруючий наблизився до Всевишнього через тамування своїх пристрастей.

Під час Рамадану мусульмани пильно стежать за своєю поведінкою, мовою, утримуються від поганих вчинків.

Піст навчає цінувати Божі дари — їжу й пиття. Віруючі на власному досвіді пізнають почуття голоду. Це спонукає їх бути чуйнішими до потреб мільйонів бідних людей. Саме протягом Рамадану мусульмани намагаються бути особливо щедрими.

Наукою доведено, що піст позитивно впливає на організм людини. Утім, якщо людина хвора чи подорожує, якщо це вагітна жінка чи мати, що годує немовля, дозволено перенесення посту на іншу пору року. Тим, хто взагалі не може дотримуватися посту, слід нагодувати нужденних або роздати милостиню біднякам.

Тільки в Рамадан, окрім обов’язкової п’ятиразової молитви, мусульмани додатково здійснюють щоночі індивідуальну або колективну молитву, що називається «таравіх». Існує й сунна (практика) пророка Мухаммада, що полягає в прочитанні протягом Рамадану всього Корану. І сьогодні чимало мусульман дотримуються такої практики, вдосконалюючи знання Священної книги.

Особливо цінні для мусульман останні десять днів Рамадану, бо саме в одну з цих ночей пророку Мухаммаду було дано перше одкровення Корану.

Поява наступного молодика є ознакою закінчення священного Рамадану — часу, коли мусульмани, стаючи байдужими до мирських турбот, можуть присвятити себе Богові, вдосконалюючи свою моральність і духовність.

За матеріалами прес-служби ВАГО «Альраід»

Посилання на тему:

Новини

ДУМУ «Умма» вітає мусульман із початком Священного місяця Рамадан

На час Рамадану кримські татари припиняють акцію протесту

Українські мусульмани цього року зустрінуть Рамадан 21 серпня

Статті

Коли відчиняються ворота Раю

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.