Соборна мечеть повинна бути побудована на затвердженому місці, - постпред Президента в АРК

1
«Соборна мечеть повинна бути побудована на тому місці, яке було обрано, відведено і затверджене рішенням Сімферопольської міської ради», - заявив постпред Президента України в АРК
07.05.2009
Оцініть статтю: 
(189 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В ході зустрічі керівництва і членів Меджлісу кримськотатарського народу з постійним представником Президента України в АРК Леонідом Жунько 30 квітня сторони обговорили питання виділення ділянки для будівництва Соборної мечеті у Сімферополі.

Про це повідомляє QHA.

Л. Жунько висловив однозначну позицію Президента щодо даного питання.

«Загальновідома наша позиція із приводу земельної ділянки для розміщення Соборної мечеті. Ми відстоювали, відстоюємо і будемо відстоювати надалі ту позицію, що дана мечеть повинна бути побудована на тому місці, яке було обрано, відведено і затверджено рішенням Сімферопольської міської ради», - заявив постпред Президента України в автономії.

Проблему, що виникла з відведенням ділянки, Л. Жунько назвав «хитруваннями різних політичних та економічних структур».

«Ми будемо однозначно відстоювати позицію, що закон зворотної сили не має», - відзначив він.

При цьому Л. Жунько висловив думку, що вирішувати дане питання потрібно через суд.

«Якщо ми не можемо вирішити цю справу через міськраду, значить необхідно вирішувати її через судові органи. Але вирішити її потрібно на користь будівництва мечеті», - сказав постпред.

У свою чергу, голова Меджлісу Мустафа Джемільов заявив, що історія із Соборною мечеттю є прикладом «волаючого, нахабного, фашистського відношення до кримських татар».

«Це все на очах держави робиться, всі це знають. Державні структури мовчать, нічого не роблять. Повинна бути якась державна позиція в цьому питанні, - заявив М. Джемільов. - Нам кажуть, що все вирішується судами, але ж ми всі прекрасно знаємо, як у судах це вирішується - хто скільки занесе, це ж ні для кого не секрет».

«Слава Богу, поки нам вдалося уникнути великих зіткнень, не вийшло так, як дехто цього хотів. Але мир і стабільність на півострові не можуть триматися лише на поступках з однієї сторони», - додав Мустафа Джемільов.

Указ Президента

Як стало відомо РІСУ, Указ Президента України "Про заходи у зв'язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою", що вийшов 30 квітня, містить постанову Президента Раді міністрів АРК сприяти рішенню Сімферопольської міськради про виділення земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті.

Крім того, згідно з Указом, Кабінету міністрів України доручено забезпечити розроблення за участю громадськості та затвердити в десятиденний термін план заходів у зв'язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Заходами пропонується передбачити проведення у місті Сімферополі вечора-реквієму; проведення тематичної наукової конференції, активізацію наукових досліджень із тематики депортацій з України осіб за національною ознакою; проведення у навчальних закладах, закладах культури заходів на вшанування пам`яті жертв депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою.

Планується також організувати у містах Києві та Сімферополі, інших населених пунктах України тематичних документальних, художніх та фотовиставок, а також створити документальний фільм про події, пов`язані з депортацією з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Передбачено також видання, перевидання українською, російською та кримськотатарською мовами та розповсюдження наукових, науково-популярних, художньо-публіцистичних праць, збірок документів та матеріалів на тему депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою.

За матеріалами QHA, РІСУ

Посилання на тему:

Мер Сімферополя заговорив про компроміс у питанні будівництва Соборної мечеті

Екс-спікер кримського парламенту просить владу Сімферополя вирішити питання з Соборною мечеттю

Постпред Президента в Криму підтримав мусульман у прагненні законно одержати землю під будівництво Соборної мечеті

Муфтій Криму і Посол США обговорили долю Соборної мечеті

Муфтій Криму і Постпред Президента підписали спільну заяву

ДУМ Криму вважає замовленим рішення Верховного суду стосовно Соборної мечеті в Сімферополі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.