Мер Сімферополя заговорив про компроміс у питанні будівництва Соборної мечеті

1
Мустафа Джемілєв, колишній дисидент, нинішній лідер Меджлісу і народний депутат України
1
Г. Бабенко вважає, що жителі Сімферополя можуть відчути деякі незручності через сусідство з мечеттю.
1
1
04.05.2009
Оцініть статтю: 
(339 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Міський голова Сімферополя Геннадій Бабенко стверджує, що будівництво Соборної мечеті у місті можливо після досягнення компромісу між сторонами конфлікту.

«Думаю, мечеть буде побудована як пристрасті вщухнуть…Завжди спочатку дуже багато політики, а потім рішення буде прийнято. Знайти треба оптимальне рішення для всіх», — відзначив Г. Бабенко у коментарі журналістам, повідомляє ІА Е-Крим.

При цьому він заявив, що жителі міста можуть відчути деякі незручності через сусідство з мечеттю. «Я сам живу на Першій Кінній, ви всі знаєте. Наприклад, я нормально сплю. А сусіди чомусь о третій ранку підхоплюються, коли грає магнітофон [п'ять разів на добу, у тому числі перед світанком, у мечетях звучить заклик до молитви, який голосно читає муедзин - Авт.]. Особливо влітку кілька разів на день. Ми вже просили магнітофон тихіше робити... Тому мечеть буде побудована, але тільки з урахуванням думки городян», - пояснив мер.

Він додав, що не готовий назвати можливі варіанти розташування Соборної мечеті.

За словами міського голови Сімферополя Г. Бабенко, міська влада має намір вивчити думку населення щодо питання будівництва Соборної мечеті на вулиці Ялтинській, 22. Думку городян буде з'ясовано у відкритій дискусії або за допомогою засобів масової інформації, потім це питання буде розглянуто земельною комісією міськради, і після цього його винесуть на обговорення сесії міськради.

На початку березня народний депутат від Партії регіонів Борис Дейч закликав керівників і депутатський корпус міської ради Сімферополя урегулювати конфлікт навколо спорудження у місті Соборної мечеті. Б. Дейч вважає, що без позитивного розв’язання цієї проблеми неможливо зберегти міжнаціональну злагоду у Криму.

Раніше міський голова Сімферополя Г. Бабенко запропонував провести міський референдум по питанню будівництва Соборної мечеті на території, розташованій по вулиці Ялтинській, 22. Мер вважає, що більшість городян висловиться проти будівництва мечеті на цій ділянці.

24 липня 2007 року міська рада Сімферополя ухвалила рішення щодо присвоєння ділянці по вулиці Ялтинській, 22, назви «Лісопарк «Ювілейний» з наступним визначенням його границь і забороною на цій території проведення будь-яких будівельних робіт.

23 листопада 2007 року представники кримськотатарської громадськості звели паркан навколо ділянки на вулиці Ялтинській, 22.

ДОВІДКА: У липні 2004 року Сімферопольська міська рада узгодила Духовному управлінню мусульман Криму місце розташування земельної ділянки площею 2,7 га на вулиці Ялтинській, 22, і видала дозвіл на розробку технічної документації для будівництва Соборної мечеті.

10 січня 2008 року на сесії Сімферопольської міськради було ухвалене рішення виділити під мечеть ділянку площею 2,7 га по вулиці Луговій, 6, замість ділянки по вулиці Ялтинській, 22.

12 лютого 2008 року кримські татари почали акцію на Ялтинській, 22, по збору каменю-черепашнику для будівництва Соборної мечеті.

15 лютого 2008 року Господарський суд Автономної Республіки Крим зобов’язав Сімферопольську міську раду в десятиденний термін укласти з ДУМК договір оренди земельної ділянки площею 2,7 га на вулиці Ялтинській, 22, для будівництва Соборної мечеті.

Вищий господарський суд України по скарзі Сімферопольської міської ради повернув справу про ділянку для Соборної мечеті на розгляд Господарського суду Криму. Верховний суд України залишив рішення Вищого госпсуду у силі. Духовне управління мусульман Криму назвало рішення Верховного суду замовленим.

За матеріалами ІА Е-Крим

Посилання на тему:

Екс-спікер кримського парламенту просить владу Сімферополя вирішити питання з Соборною мечеттю

Муфтій Криму і Посол США обговорили долю Соборної мечеті

Муфтій Криму і Постпред Президента підписали спільну заяву

ДУМ Криму вважає замовленим рішення Верховного суду стосовно Соборної мечеті в Сімферополі

Кримські татари обнесли парканом землю під мечеть у Сімферополі

Кримські татари вимагають від влади виділити землю під будівництво мечеті (5 канал)

Не вщухає конфлікт навколо місця під будівництво Cоборної мечеті в Сімферополі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.