Кримські татари просять допомоги у Барака Обами

11.04.2009
Оцініть статтю: 
(144 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Як повідомляє кримськотатарська преса у Криму, Національний центр кримських татар США та Комітет із повернення вигнаних кримських татар на їхню батьківщину днями надіслав президентові Сполучених Штатів Америки Бараку Обамі листа, в якому просить його допомоги у розв’язанні політичних та економічних проблем колишніх депортованих у Криму.

«Як вам відомо, 1944 року радянська влада піддала кримських татар масовій депортації з їхньої батьківщини — Криму, — говориться у листі, текст якого опубліковано газетою «Голос Криму». — 1989 року ті, хто вижив, отримали можливість повернутися до Криму, проте влада не передбачила ні повернення майна, конфіскованого під час депортації, ні компенсації за страждання, заподіювані впродовж понад півсторіччя. У пострадянський період не відбулося жодних значних покращень або змін. Тим часом корінні мешканці Криму змогли самостійно повернутися з місць депортації. Багато хто з них живе в бідності, зазнає дискримінації та утисків із боку органів місцевої влади у Криму. Ми звертаємося до вас і вашої команди з проханням щодо сприяння в запобіганні можливій трагедії шляхом надання необхідних коштів кримським татарам, котрі все ще проживають у місцях депортації та бажають переїхати до Криму, й визнання кримськотатарської автономії на півострові. Ми вважаємо це єдино можливим рішенням стабілізації ситуації у Криму й установлення миру в регіоні...». Лист «від імені кримських татар» підписано керівником Національного центра кримських татар у Сполучених Штатах Америки Фікретом Юртером.

За інформацією «Дня», Національний центр кримських татар у США створений 1976 року Фікретом Юртером разом із Меметом Севдіяром і Мубеїном Алтаном як громадська організація для інформування світової громадськості про становище кримських татар у СРСР.

Перший заступник голови меджлісу кримських татар Рефат Чубаров сказав «Дню» з цього приводу, що Фікрет Юртер, котрий є громадянином Сполучених Штатів Америки, має підстави звертатися до свого президента стосовно всіх питань, які непокоять громадськість його країни та світову спільноту, тим більше, що Барак Обама, як і інші президенти США традиційно велику увагу приділяють дотриманню прав людини. Тим більше, що, на його думку, «таке звертання має підставу». Текст можна критикувати за деякі слова, наприклад, у відповідь на «самостійно повернутися» органи влади України мають право сказати, що це не зовсім так, оскільки у країні понад десять років діє державна програма повернення депортованих, згідно з якою на ці цілі вже витрачено більше мільярда гривень, багато коштів також витрачено волонтерськими й міжнародними донорськими організаціями для надання допомоги репатріантам, однак у політичному сенсі повернення кримських татар не введене у правові рамки й лишається самостійним.

Як відомо, останнім часом посилюється критика бездіяльності української держави, яка за останні роки не лише не змогла вирішити політичні й економічні проблеми депортованих, але вповільнила процес надання допомоги репатріантам і не докладає зусиль до розв’язання правових, економічних, культурних та інших проблем кримських татар. Як відомо, всередині травня у Криму відбудеться Всесвітній конгрес кримських татар, у якому візьмуть участь представники діаспори кримських татар із Туреччини, Росії, Узбекистану, Румунії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки й інших країн. На конгресі передбачається обговорити участь світової громадськості, зокрема, кримськотатарської діаспори й урядів тих країн, у яких вона проживає, у вирішенні політичних і економічних проблем кримськотатарського народу в Криму.

За матеріалами газети «День»

Посилання на тему:

Потрібен закон про відновлення прав депортованих

Погляд «Аль-Джазіри» на проблему кримських татар

Відкрите звернення народів Криму до світової громадськості

Чиновники ксенофобські ставляться до кримських татар - Меджліс

Лідери кримських татар вимагають скасування «збройної спецоперації» у Криму

Муфтій Криму і Посол США обговорили долю Соборної мечеті

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.