Відкрите звернення народів Криму до світової громадськості

1
«Кримська влада намагається надати цій військовій операції вид міжнаціонального конфлікту, але ми заявляємо, що це ні що інше, як спроба розпалити в Криму громадянську війну і тим самим дестабілізувати ситуацію у всій Україні», - йдеться у відкритому зверненні.
03.02.2009
Оцініть статтю: 
(155 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Стомившись боротися з доморослими бюрократами і цинізмом місцевої влади, громадські організації кримських татар прийняли спільне звернення до світової громадськості. Його підтримали представники провідних громадських організацій півострова.

Учасники акції протесту на вулиці Балаклавській у Сімферополі вимагають від Президента України Віктора Ющенка, урядів і народів Європи, міжнародних правозахисних організацій і релігійних об`єднань усіх конфесій запобігти спробі розпалювання громадянської війни в Криму. Про це йдеться у «Відкритому зверненні народів Криму до світової громадськості», текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

У зверненні говориться, що ряд громадян були вимушені у 2006 році зважитися на самовільне заняття земель у Криму: «Понад 15 тисяч чоловік, які подали заяви на отримання землі і дістали невмотивовані відмови, вийшли на порожні землі, поставили на них намети і транспаранти, збудували тимчасове житло і стали добиватися законного оформлення земель». Для захисту своїх інтересів учасниками акції була створена громадська організація «Авдет». Її завданням стала «координація робіт із законодавчого оформлення земель, охоплених акцією протесту, і захист учасників акції від правового свавілля і силового тиску з боку кримських властей».

У зверненні наголошується, що однією з таких акцій протесту є селище «Яни-Кирим» («Новий Крим»), що з`явилося на вулиці Балаклавській у Сімферополі. Автори звернення заявляють, що 23 січня на міжвідомчій нараді за участю правоохоронців і представників кримського уряду було прийнято рішення залучити силові структури і військові формування для знесення будівель у селищі «Новий Крим». «Кримська влада намагається надати цій військовій операції вид міжнаціонального конфлікту, але ми заявляємо, що це ні що інше, як спроба розпалити в Криму громадянську війну і тим самим дестабілізувати ситуацію у всій Україні», - йдеться у відкритому зверненні. 24 січня декілька тисяч чоловік вийшли на захист селища. «Люди сповнені рішучості відстояти свої будинки і храм (будинки і мечеть, збудовані на самовільно зайнятій ділянці – УНІАН), захистити свої конституційні права, дати відсіч продажним суддям і корумпованим чиновникам», - заявили автори звернення.

«Ми не просимо – ми вимагаємо: зупиніть вибухонебезпечну ситуацію в Криму до того, як її перетворять на громадянську війну», – йдеться у зверненні до Президента України і світової громадськості. «Україна – не Афганістан, не Сектор Газа, не Чечня. Україна – європейська країна, і збройний конфлікт на території України означатиме тільки одне – війна прийшла і в Європу. Усвідомте цей факт в усьому його кривавому жаху. Сьогодні у вас є можливість запобігти війні – завтра вже буде пізно», – наголошується у документі.

Як повідомлялося раніше, селище «Яни-Кирим» виникло у березні 2006 року на частини території пустиря, що знаходився раніше у віданні військової частини. Землю Міністерство оборони України готувалося передати місту Сімферополю. Меджліс кримських татар заявляє, що сімферопольська влада, не дочекавшись завершення процедури передачі земель, приступила до прихованого їх розподілу серед ряду фірм, при цьому ігнорувалися заяви кримських татар, які потребували земельних ділянок для облаштування своїх домівок. Такі дії влади, говорять у Меджлісі, спонукали громадян до самовільного заняття 8 гектарів із 45 гектарів території, що вивільнялася військовою частиною.

Меджліс кримськотатарського народу заявляє про підготовлювану спеціальну збройну операцію зі знесення селища кримських татар у межі міста Сімферополя, по вул. Балаклавській. Формальною підставою для її проведення у меджлісі називають вказівки Міністерства юстиції України виконати судові рішення за позовами ряду комерційних фірм.

Міліція Криму, зі свого боку, заявляє, що ніяка збройна спецоперація не готується, а передбачається знесення самобудів співробітниками Державної виконавчої служби за рішеннями суду, які потрібно виконувати.

Міністерство юстиції заявило, що судові рішення приймаються судами від імені України і є обов`язковими для виконання на всій території країни. Законом передбачено, що у разі невиконання судових рішень у добровільному порядку вони підлягають примусовому виконанню, яким займається Державна виконавча служба, що входить у систему органів Мінюсту. Для примусового виконання судових рішень держвиконавці за необхідності залучають працівників органів внутрішніх справ і інших органів у порядку, встановленому законодавством.

У січні та листопаді 2007 року на вулиці Балаклавській у Сімферополі відбулися зіткнення між кримськими татарами – учасниками так званих «полян протесту» – і представниками фірми «Олві-Крим». За даними представників фірми, у них є всі необхідні документи на право оренди землі.

За офіційними даними, площа самозахоплень у Криму становить 1300 гектарів.

За матеріалами УНІАН

Посилання на тему:

Лідери кримських татар вимагають скасування «збройної спецоперації» у Криму

Муфтій Криму і Постпред Президента підписали спільну заяву

Кримські тартари пікетували Представництво Президента в Криму

Репатріанти взяли в облогу парламент Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.