Прокуратура АРК дала відповідь щодо акту вандалізму на «Баттал Челебі»

06.04.2009
Оцініть статтю: 
(195 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

22 січня Рада старійшин кримськотатарського народу «Намус» звернулася до Ради національної безпеки і оборони України з вимогою вжити термінових заходів щодо нормалізації міжрелігійної ситуації у Криму і перешкодити зростаючій з кожним днем на півострові ксенофобії.

Така вимога була оголошена у телеграмі «Намус», направленій до РНБОУ після чергового акту вандалізму, скоєного стосовно мусульманських культових об'єктів. Нагадаємо, 21 січня вандали намалювали за допомогою аерозольного балончика з фарбою фашистську свастику на табличці з назвою мечеті «Баттал Челебі», розташованої по вулиці Червонопрапорна, 86 у м. Сімферополі.

«З ростом політичної напруженості у Криму збільшується число провокацій, розрахованих на силове протистояння між кримськими татарами та слов'янським населенням півострова. Опоганюються і руйнуються пам'ятники відомим діячам кримськотатарського народу, а також могильні плити на цвинтарях. Все частіше й частіше на стінах будинків, уздовж естакад і на парканах з'являються написи, що ображають честь і гідність, релігійні почуття кримських татар», - відзначається у телеграмі.

Як стверджують автори звернення, громадські організації кримських татар докладають всі сили для запобігання відкритих конфліктів. «Але їхніх зусиль явно недостатньо у боротьбі з розпалювачами міжнаціональної і міжконфесійної ворожнечі»- підкреслюється у даному зверненні.

У цьому зв'язку голова мусульманської громади «Баттал Челебі», член «Намус» Темур Челебієв відзначив в інтерв'ю QHA: «Наша держава не звертає уваги на подібні дії, але ж саме ця бездіяльність стає причиною їхнього продовження».

За словами Т.Челебієва, 8 лютого ним отримана постанова про відмову у порушенні кримінальної справи Центрального районного відділення СГУ ГУ МВС України в АР Крим.

Відповідно до документа, «у ході проведення перевірки було встановлено, що за адресою: м. Сімферополь вул. Червонопрапорна, 86 розташований офіс мусульманської громади «Баттал Челебі». 21 січня поточного року близько 10 год. на вивісці зазначеного офісу був виявлений малюнок у вигляді хреста із загнутими вправо кінцями ліній, малюнок виконаний чорним барвником. По даному факту був здійснений виїзд СОГ Центрального РО СГУ ГУ МВС України в АРК на місце події. Був проведений огляд, велася фотозйомка. У ході огляду місця події слідів, придатних для ідентифікації особи, виявлено не було.

«При проведенні поквартирного обходу у ході опитування жителів було встановлено, що й на інших будинках по вул. Червонопрапорна періодично з'являються різні малюнки і написи. На думку жителів вулиці, малюнки виконуються неповнолітніми особами. Встановити свідків та очевидців факту виконання малюнка на офісі мусульманської громади «Баттал Челебі»... не представилося можливим», - говорить постанова.

Однак, як відзначив Темур Челебієв, на інших будинках немає фашисткої символіки, це «просто написи і граффіті».

Також у постанові сказано, що співробітниками відділення кримінальної міліції у справах дітей Центрального РО СГУ опрацьовувалися неповнолітні, що перебувають на обліку, проводилася оперативно-профілактична і роз'яснювальна робота з неповнолітніми особами, що стоять на обліку і проживають на прилеглій території, та могли бути причетними до здійснення даного правопорушення.

17 березня надійшла відповідь прокуратури автономії, у якій сказано, що звернення, адресоване Раді національної безпеки і оборони України, розглянуто. Однак, у зв'язку з неповнотою перевірки (проведеної Центральним РО СГУ ГУ МВС України в АР Крим по даному факту - ред. ) Прокуратурою Центрального району м.Сімферополя 19.02.09, ця постанова (Постанова про відмову у порушенні кримінальної справи по ст. 296 КК України ) скасована, а матеріали направлені на додаткову перевірку.

Крім того, у зверненні говориться про те, що з метою забезпечення неухильного виконання вимог чинного законодавства щодо недопущення розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі Прокуратурою автономії 15.05.08 проведена міжвідомча нарада правоохоронних органів і органів влади автономії по питанню дотримання законодавства у сфері міжнаціональних і міжконфесійних відносин. Також розроблений ряд заходів, спрямованих на забезпечення соціальної стабільності у суспільстві, попередження в АРК проявів національної та релігійної ворожнечі.

«А питання дотримання законодавства у сфері міжнаціональних і міжконфесійних відносин знаходиться на постійному контролі керівництва Прокуратури АРК», - пише заступник прокурора Криму Рішат Абдієв.

Темур Челебієв відзначив, якщо протягом місяця (до 17 квітня - ред.) мусульманська громада «Баттал Челебі» не отримає звістки про результати додаткової перевірки, то вони будуть змушені знову звертатися до тих же інстанцій.

«Не знайдені люди, що вчинили даний акт вандалізму, відмовлено у порушенні справи, тобто виходить фактично відписка, від нас відписалися і все», - констатував Т.Челебієв. Він додав: «А така політика йде планомірно і цілеспрямовано вже протягом не одного десятка років!»

«Незважаючи на декларований державою курс на боротьбу з ксенофобією і нетерпимістю, незважаючи на створення спеціальних структур, які повинні боротися з ксенофобією і нетерпимістю у Службі безпеки України, у Міністерстві закордонних справ, у Прокуратурі, як і раніше ситуація у цій сфері залишається незадовільною», - вважає керівник громадської організації «Інститут громадянського суспільства», юрист Рустем Аблятіф.

Він додав: «Негативні відповіді прокуратури на звернення мусульманської громади «Баттал Челебі» свідчать про реальне ставлення державних органів до проблеми ксенофобії і нетерпимості у Криму».

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

В Сімферополі сплюндрували мечеть

Верховна Рада України посилила відповідальність за розпалювання ворожнечі

В Україні не працюють механізми покарання расистів і ксенофобів

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.