Ситуацію на Балаклавській вивчає комісія Секретаріату Президента

04.02.2009
Оцініть статтю: 
(249 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Вирішення конфлікту з учасниками самозахоплення у селищі Яни Кирим буде залежати від висновків комісії Секретаріату Президента України, яка у цей час працює в Криму. Про це сьогодні на на прес-конференції у Сімферополі заявив Олександр Гаркуша - представник будівельної компанії «Олві-Крим», що претендує на земельну ділянку по вулиці Балаклавській.

Дані забудовника

«Сьогодні працює комісія із Секретаріату Президента України, приїхало шість чоловік. Вони вивчають знову, у який раз, цю ситуацію», - повідомив О. Гаркуша. За його словами, представники комісії знаходяться у Криму вже другий тиждень, вивчаючи, крім самозахоплення на Балаклавській, проблему самозахоплень по всьому Криму. «Я знаю, що вони об'їжджають райони, що постраждали від самозахоплень, зустрічаються із представниками СБУ, з іншими силовими відомствами, з представниками Ради міністрів Криму», - відзначив представник «Олві-Крим».

У зв'язку з цим О. Гаркуша поскаржився, що йому поки не вдалося зустрітися з представниками цієї комісії і викласти бачення ситуації з позиції компанії-забудовника, повідомляє інформаційне агентство Е-Крим. «Поки йде однобічний контакт і нашу позицію, як забудовників, ніхто не вислухав і не хоче слухати. У нас скрізь, сьогодні ми вмикаємо телевізор, ми сьогодні дивимося пресу, дивимося Інтернет - у нас тільки татари. Тільки думки Чубарових, Джемільових і все таке інше», - відзначив О. Гаркуша.

Позиція кримських татар

Меджліс кримськотатарського народу вважає, що кримська влада ухвалила рішення про силову ліквідацію земельного самозахоплення на вулиці Балаклавській. За інформацією Меджлісу, формальною підставою для прийняття такого рішення стали кількаразові й наполегливі вказівки міністра юстиції України Миколи Онищука про виконання судових рішень за позовами комерційних фірм "Олві-Крим", ТОВ "Амід", ПО "Крим", яким "даний земельний масив був переданий у результаті незаконних рішень міської влади".

Громадські організації кримських татар прийняли спільне «Відкрите звернення народів Криму до світової громадськості». У зверненні говориться, що «кримчанам, громадянам України, відмовляють у виділенні гарантованих Конституцією України земельних ділянок під будь-якими приводами, у тому числі й абсолютно протизаконними». Учасники акції протесту на вулиці Балаклавській вимагають від Президента України Віктора Ющенко, урядів і народів Європи, міжнародних правозахисних організацій і релігійних об'єднань усіх конфесій запобігти спробі розпалення громадянської війни у Криму.

Дії кримської влади

Кримська влада звернулися у Міністерство оборони України з проханням передати частину земель, що перебувають у його веденні, у власність м. Сімферополя для врегулювання конфліктної ситуації із кримськотатарським селищем Яни Кирим. Про це повідомив сьогодні журналістам голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко.

"Всі судові рішення, які є, повинні виконуватися неухильно — це безумовно, і тут іншої розмови бути не може, — заявив сьогодні кримський спікер. — Інше питання, що можна знайти якусь мирову угоду за участю всіх сторін".

За словами Гриценко, у безпосередній близькості від кримськотатарського селища розміщені землі Міністерства оборони України і військова частина. "Тому ми звернулися у Міністерство оборони України з проханням, щоб вони частину земель Міноборони передали у власність міста для наступного виділення землі, яка могла б бути використана для врегулювання даної конфліктної ситуації, — повідомив кримський спікер. — Яка буде там схема запропонована — ми поки ситуацію обговорюємо з однією стороною й іншою стороною. Рішення поки не знайдене".

При цьому Гриценко дав зрозуміти, що доти, доки не буде знайдене компромісне рішення по даному питанню, ніякі силові дії початі не будуть. "Я думаю, що поки не буде знайдене рішення, якихось серйозних рухів у цьому питанні там не буде", — сказав він.

Як повідомляє КомпроматUA, раніше в кримських ЗМІ з'явилася інформація про те, що міністр оборони України Юрій Єхануров уже дав дозвіл почати передачу 7,5 га землі по вул. Балаклавській у м. Сімферополі для вирішення конфліктної ситуації.

За матеріалами КомпроматUA, E-Крим

Посилання на тему:

Відкрите звернення народів Криму до світової громадськості

Лідери кримських татар вимагають скасування «збройної спецоперації» у Криму

Кримські тартари пікетували Представництво Президента в Криму

Репатріанти взяли в облогу парламент Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.