Президент України привітав мусульман зі святом Курбан-Байрам

09.12.2008
Оцініть статтю: 
(390 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мусульмани світу, зокрема й України, відзначають головне ісламське свято – Ід аль-Адха (Свято жертвоприношення), відоме також під назвою Курбан-Байрам.

У привітанні Віктора Ющенка, яке прес-служба Президента України оприлюднила 8 грудня, сказано, що свято Курбан-Байрам символізує всемогутність і милосердя Всевишнього, тому у цей благословенний час утвердження у вірі, духовного очищення і вдосконалення, добра і благодійництва Президент бажає мусульманам України міцного здоров'я, радості, щастя, миру, злагоди і процвітання.

Жертвоприношення мусульмани здійснюють на згадку про те, як пророк Ібрагім (Авраам) готовий був принести в жертву Всевишньому свого сина Ісмаїла (Ісаака), щоб засвідчити свою відданість Богові. Однак Всевишній, випробувавши Ібрагіма, зупинив занесену над сином руку і послав йому ягня, яке той і приніс у жертву.

За ісламськими канонами, принести в жертву тварину зобов'язаний кожен мусульманин. Дві третини м'яса потрібно роздати бідним, решту використовують для приготування святкової трапези родини.

У дні Курбан-Байраму прийнято вдягати новий одяг, ходити в гості, дарувати подарунки і відвідувати могили близьких.

В усіх мечетях Криму, де проживає найбільша в Україні мусульманська громада, вчора відбулися святкові намази на честь першого дня свята жертвопринесення Курбан-Байрам. Перший день свята в Криму оголошений вихідним для мусульман.

Цими днями у священному місті Мекка в Саудівській Аравії триває щорічне паломництво. У хаджі беруть участь близько двох мільйонів послідовників ісламу з усього світу, серед них і мусульмани України. Цього року українські мусульмани вперше вирушили у хадж на запрошення короля Саудівської Аравії.

За матеріалами РІСУ

Посилання на тему:

Українські мусульмани - гості короля Саудівської Аравії

Введення в хадж для віруючих інших релігій

Хадж в історії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.