ООН має намір висунути проти «Ізраїлю» обвинувачення у здійсненні військових злочинів

1
У результаті тритижневої воєнної операції «Ізраїлю» на території Гази загинуло близько 1300 палестинців, більше половини з них - цивільне населення. Зруйновано школи, мечеті, житлові будинки, будинки місій ООН та урядові заклади, які «Ізраїль» не повинен був чіпати згідно 4-ї Женевської конвенції.
13.02.2009
Оцініть статтю: 
(298 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

ООН має намір організувати комісію з розслідування військових злочинів «Ізраїлю», а також фактів порушення ним прав людини.

Після того як 15 січня будинок Агентства ООН у справах палестинських біженців піддалася обстрілу ізраїльських мінометів, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засудив цей «обурливий напад» і зажадав розслідування військових злочинів «Ізраїлю».

«Я рішуче вимагаю ретельного розслідування і покарання винних», - сказав він журналістам, перебуваючи у Бейруті.

У понеділок японський посол Юкіо Такасу (Yukio Takasu), який нині очолює Раду безпеки, заявив, що Пан Гі Мун під час закритого брифінгу в Раді сказав, що ООН створила спеціальну комісію, і це стало першим кроком по розслідуванню фактів завдання матеріальних збитків міжнародній організації з боку «Ізраїлю».

Багато дипломатів повідомляють, що комісію буде очолювати колишній британський генеральний секретар «Міжнародної амністії» Ян Мартін (Ian Martin).

За словами Такасу, Рада безпеки прийматиме відповідні рішення після звіту даної комісії.

Дипломати висловлюють сумніви щодо того, чи відбудеться розслідування Ради Безпеки, оскільки малоймовірно, що США, які мають право вето у раді, дозволять затвердити сам звіт.

Обстріл, що відбувся 15 січня, став третім інцидентом, пов'язаним з нападом ізраїльтян на місії ООН за ті 22 дні, що тривала їхня остання війна на палестинській території.

Спроба ООН почати розслідування військових злочинів ізраїльтян послідувала за заявою прокурора Міжнародного Карного Суду (ICC) у Гаазі про початок «попереднього розслідування» з метою переглянути поведінку ізраїльських сил, що взяли участь у воєнній операції у Секторі Газа.

Приймальня прокурора (ICC) отримала не менше 210 повідомлень від приватних осіб і НГО, які стосуються останніх подій у Газі.

У випадку відкриття кримінальної справи, «Ізраїлю» будуть пред'явлені обвинувачення, у тому числі, у непропорційному застосуванні сили, а також заборонених видів зброї у густонаселеному регіоні.

У результаті тритижневої воєнної операції «Ізраїлю» на території Гази, метою якої стало скинення демократично обраного уряду, загинуло близько 1300 палестинців, більше половини з них - цивільне населення. Зруйновано школи, мечеті, житлові будинки, будинки місій ООН та урядові заклади, які «Ізраїль» не повинен був чіпати згідно 4-ї Женевської конвенції.

У понеділок Press TV повідомило, що Єгипет відмовився виділити людей для участі у комісії з розслідування, створеній ICC у Секторі Газа, заявивши, що у цей час лише переміщені палестинці можуть перетинати кордон на КПП у Рафаху.

Комісія, що складається з чотирьох французьких і норвезьких адвокатів, займається збором свідчень по операції «Литий свинець», які вона подасть до Міжнародного Суду.

За матеріалами Іслам для всіх

Посилання на тему:

Ізраїльськими злочинами займеться Гаазький суд

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.