Коли відчиняються ворота Раю

1
«Якби знала моя громада, скільки блага містить у собі Рамадан, то побажала б, щоб він тривав цілий рік»
11.08.2010
Оцініть статтю: 
(311 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Із заходом сонця останнього дня місяця Шаабан у двері кожного мусульманина стукає довгожданий і дорогий гість, який протягом наступних чотирьох тижнів збиратиме нас разом за читанням Благородного Корану і будитиме на сухур, а із заходом сонця запрошуватиме на іфтар у родинному колі, в атмосфері любові і взаєморозуміння; шикуватиме нас у рівні ряди на молитві таравіх і нагадуватиме про безцінні нічні благання, звернені до нашого Творця.

Хвала Всевишньому Аллахові, мир і благословення пророку Мухаммаду, а також усім, хто послідував його шляхом!

Із заходом сонця останнього дня місяця Шаабан у двері кожного мусульманина стукає довгожданий і дорогий гість, який протягом наступних чотирьох тижнів збиратиме нас разом за читанням Благородного Корану і будитиме на сухур, а із заходом сонця запрошуватиме на іфтар у родинному колі, в атмосфері любові і взаєморозуміння; шикуватиме нас у рівні ряди на молитві таравіх і нагадуватиме про безцінні нічні благання, звернені до нашого Творця.

Рамадан, ти найжаданіший гість, приходу якого ми з нетерпінням чекаємо з того самого моменту, як тільки ти нас залишаєш!

Ми чуємо про тебе неповторні аяти із книги Аллаха і прекрасні висловлення Посланника (мир йому і благословення): «Місяць Рамадан — це місяць, у який був ниспосланий Коран як керівництво для людей і як роз'яснення прямого шляху і розрізнення…» (Коран, 2:185); «Тому, хто постуватиме у місяць Рамадан з вірою і надією на нагороду Аллаха, будуть прощені його колишні гріхи» - і всією душею прагнемо пережити почуття безмежної любові Всемогутнього Творця, близькості із поколіннями праведних сподвижників і відчути єдність умми Мухаммада.

Священний місяць Рамадан і дотримання посту у ньому надають віруючим додаткові можливості для поклоніння Всевишньому і надихають на здійснення благих вчинків.

Радуйтеся і несіть всім мусульманам радісну звістку: заради вас ворота Раю відчинилися, а ворота Пекла закрилися; заради вас, о раби Аллаха, Ібліс і все його потомство закуті у кайдани, і зараз усі ті, хто у хвилини спокуси піддавався його наущанням, нарешті вирвалися з його полону і мають можливість скинути з душі тягар неслухняності і гріховних вчинків.

Рамадан - милість Аллаха, школа для наших душ. Рамадан - можливість організувати наше життя і виправити зроблені помилки.

Рамадан — дистанція, яку необхідно пройти від початку до кінця із правильним розподілом сил. Сигнал до старту вже пролунав, і до фінішу, якщо на те буде воля Аллаха, повинні прийти всі без винятку, щоб піднятися на п'єдестал, де є лише одне місце — перше, тому що приз, що очікує на нас, безцінний — прощення гріхів і звільнення від полум’я Пекла: «І поспішайте здобути прощення Господа вашого і Рай, що охоплює небеса і землю, уготований для богобоязливих…» (Коран, 3:133).

Рамадан - найкращий час для тих, хто проводячи життя у безпечності, ігнорував веління свого Творця і хоче повернутися до Господа після довгої відсутності у рядах тих, що моляться.

«О Аллах, ти Всепрощаючий, любиш прощати, так прости ж нас!..» - як часто чуємо ми ці благання у молитвах Рамадану, коли очі не висихають від сліз каяття, а мир і спокій заповнюють серця, і душа стає покірною своєму Господу.

Це місяць багатократного збільшення нагород за здійснені справи: «Аллах, Всемогутній Він і Великий, сказав: «Все що робить людина — для неї самої, крім посту. Піст — для Мене, і Я винагороджу її (за це)».

Рамадан дарує нам Ніч Могутності, що краща тисячі місяців!

«Воістину, Ми ниспослали його (Коран) у ніч могутності! А що дасть тобі знати, що таке ніч могутності? Ніч могутності краще тисячі місяців. Сходять ангели і дух у неї з дозволу Господа їхнього для всяких велінь. Вона — мир до сходу зорі!» (Коран, 97).

Рамадан - місяць читання і роздумування над аятами Благородного Корану, місяць нічних молитов, перебування у мечеті і, звичайно ж, це місяць звертання до Аллаха із благаннями.

Один раз у Басрі люди, зібравшись навколо вченого, запитали його, чому вони не одержують відповідей на їхні благання, нагадавши аят «Просіть Мене і Я відповім вам», і почули: «Ви вмертвили свої серця дев'ятьма речами, тому як же ви отримаєте відповідь?

- Ви дізналися про Всевишнього, але не поклоняєтеся йому повною мірою.

- Ви читаєте Коран, але не живете по ньому.

- Ви просите про захист від шайтана, а самі піддаєтеся його наущанням.

- Ви благаєте про входження у Рай, але не трудитеся для нього.

- Ви просите спасіння від Пекла, а самі добровільно кидаєтеся у нього.

- Ви говорите, що смерть - це істина, але не готуєтеся до неї.

- Ви зайняті пошуком чужих недоліків, але не зважаєте на свої.

- Ви хороните мертвих, але не берете з цього для себе уроки.

- Ви харчуєтеся тим, чим Аллах наділяє вас, але не дякуєте Йому за це».

Ця відповідь актуальна, на жаль, і у наш час. І, незважаючи ні на що, Аллах все-таки дає нам шанс покаятися і звернути свої серця до Нього, адже Він Милостивий і Він прощає, Він дарує, відкриває і Він оживляє. Творець піклується про свої творіння і в котре вказує нам прямий шлях. Пройшовши велику школу місяця посту, Корану, каяття, прощення, терпимості, милості, щедрості і поклоніння, мусульманин ніби народжується знову - чистим і безгрішним.

Вітаємо всіх братів і сестер з початком священного місяця! Нехай Всевишній Аллах прийме наш піст і простить нам гріхи, наблизивши всіх нас до райських садів вічності і благодаті. Амінь!

За матеріалами газети «Арраід»

Посилання на тему:

Новини

Рада духовних управлінь мусульман України оголосила 11 серпня початком Рамадану

Незважаючи на літню спеку мусульмани України з нетерпіння чекають на Рамадан

Статті

Дари Священного Рамадану

Невідома користь посту

Коли починається Рамадан?

Ша'бан - місяць підготовки до Рамадану

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.