К.Ющенко відвідала кримськотатарську виставку у Бахчисараї

1
К.Ющенко відвідала кримськотатарську виставку в Бахчисараї
30.04.2009
Оцініть статтю: 
(185 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

17 квітня у приміщенні колишнього Педагогічного інституту ім. Менглі Герая пройшло урочисте відкриття експозиції виставки, присвяченої 71-й річниці розстрілу кримськотатарської інтелігенції 17 квітня 1938 року, пам'яті загиблих викладачів і випускників Зинджирли медресе, інституту Менглі Герая.

Експозиція нараховує близько 300 робіт кримськотатарських художників. Організували виставку Асоціація кримськотатарських художників, а також Бахчисарайська районна державна адміністрація, при спииянні КРУ «Кримськотатарський музей мистецтв» і Бахчисарайський регіональний меджліс.

Як відзначає QHA, на відкриття виставки прийшли багато художників, викладачі Кримського інженерно-педагогічного університету (КІПУ), вчителі бахчисарайських загальноосвітніх шкіл, а також жителі міста.

Як заявив декан історико-філологічного факультету КІПУ Рефік Куртсеітов, незважаючи на те, що кримськотатарська інтелігенція була розстріляна, культура і мистецтво народу, як показано на виставці, живе і процвітає у картинах художників.

Також перед гостями виставки виступили голова Асоціації кримськотатарських художників Ірфан Нафієв, голова Національного союзу художників України у Криму Анатолій Моргунов, відомі кримські художники Ахтем Алієв, Зарема Трасінова, Алі Бекіров, та автор концепції експозиції Ісмет Веліуллаєв.

Джерело також відзначає, що в ході відкриття виставки, художники запропонували перетворити експозицію виставки на кримськотатарську національну галерею і закріпити будівлю за художниками.

Як заявив Ісмет Веліуллаєв, чотири дні назад з неофіційним візитом експозицію відвідала дружина Президента Віктора Ющенко Катерина Ющенко.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

У Криму відкрилася виставка «Хвала Аллагові, Господу світів»

Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі

В Бахчисараї виявлені ханські поховання

Творчість кримськотатарських художників у контексті сучасного ісламського мистецтва Східної Європи

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.