В Парижі хочуть провести дні культури корінних народів Криму

В Парижі хочуть провести дні культури корінних народів Криму
В Парижі хочуть провести дні культури корінних народів Криму
02.01.2009
Оцініть статтю: 
(259 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Парижі можливо пройдуть дні культури корінних народів Криму. Про це в інтерв'ю інформаційному агентству QHA заявив відомий кримськотатарський художник, куратор Галереї кримських ханів Ісмет Шейх-заде.

За словами Ісмета Шейх-заде, подібну ініціативу виразили українська діаспора у Франції, що виявила бажання ознайомитися з культурою корінних народів південно-східної частини України. «Головна ідея цього поки попереднього сюжету - показати Європі корінний контекст у світлі ісламської культури», - відзначив І. Шейх-заде.


Зараз, за словами кримського художника, ведеться підготовка до зустрічі з французькою стороною, що пройде 27 грудня поточного року в 14.00 у приміщенні Кримськотатарського академічного музично-драматичного театру в Сімферополі.


«Під час зустрічі обговорюватимуть річні плани по здійсненню задуманого проекту. У свою чергу, менеджери із французької сторони проводитимуть відбір робіт, вибір сюжетів, персонажів і потенційних учасників», - заявив Ісмет Шейх-заді.


Але зараз, за його словами, ситуація така, що на вітчизняному культурному просторі існують проблеми з гідною якістю надаваних матеріалів. Причина тому - відсутність відповідних інституцій, які могли б гідно представити своїх діячів мистецтва й культури на міжнародному просторі. «Тому в нас звужується спектр людей, здатних на високому рівні представити культуру Криму. А це зараз цікаво Європі, у якій Україна прагне задекларувати свою присутність. Саме через кримський контекст для неї стане можливим зайняти свою позицію на європейському просторі», - підкреслив художник.


Як відзначив Ісмет Шейх-заді, його роботи також будуть представлені на суд організаторів планованої виставки в столичному Парижі. «Я хочу запропонувати авангардні витвори, які будуються на корінних традиціях кримських татар», - додав кримськотатарський художник.

За матеріалами QHA

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.