Маулід – день народження пророка Мухаммада

Маулід – день народження пророка Мухаммада
20.03.2008
Оцініть статтю: 
(387 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

20 березня цього року багато мусульман відзначають день народження пророка Мухаммада. Незважаючи на те, що день народження в ісламі не є святом, народження пророка частина мусульман вважає знаменною датою в історії ісламу.

Народження пророка Мухаммада не є, подібно до різдва Христового у християн, релігійним святом. Воно являє собою традицію мусульманських громад, які відзначають його тому, що пророк був ниспосланий як милість для світів. Багато мусульман у різних куточках світу проводять зустрічі з цього приводу, згадують про велику місію пророка, про його зразкові людські якості і підносять молитви за пророка Мухаммада.

Сам пророк Мухаммад не вважав власний день народження ні святом, ні особливою датою. Згідно з сунною (практикою пророка), в ісламі є лише два свята - Ід аль-Фітр (Ураза-байрам) та Ід аль-Адха (Курбан-байрам). Тому значна частина мусульман вважає цю дату звичайним днем.

Пророк Мухаммад відіграв ключову роль в об'єднанні людей різних національностей під знаменом ісламу. Мухаммад народився в Мецці вранці в понеділок дванадцятого дня місяця рабі-уль-авваль 570 року (за місячним календерем). Ім'я Мухаммад означає «вихвалений» або «який заслуговує на хвалу». У деяких джерелах сказано, що під час вагітності його мати побачила сон, у якому їй було велено дати йому саме таке ім'я. Дідусеві Мухаммада, Абд аль Мутталібу, приснився сон, що у нього народиться спадкоємець, за яким підуть люди Сходу і Заходу, і підноситимуть йому хвалу ангели землі і небес.

Ще до народження Мухаммада його батько помер, а мати померла, коли йому було 6 років і 3 місяці. Йому неначе судилося пізнати біль і гіркоту сироти, аби стати гідним батьком усім сиротам і біднякам. Впродовж усього життя Мухаммад проявляв турботу, співчуття до сиріт і завжди їм допомогав.

Коли пророкові виповнилося 40 років, він отримав перше одкровення від Господа, і першою, хто увірував у нього як пророка, була його дружина Хадіджа. Мухаммад упродовж трьох років у Мецці таємно закликав людей до віри в Єдиного Бога. Але коли пророкові було наказано відкрито закликати до ісламу, можновладці міста почали протистояти посланникові. Послідовники ісламу піддавалися різним мукам, тортурам і приниженням, доки їм не довелося залишити рідну землю і переселитися до Медіни, міста за 400 км від Мекки.

У Медіні мусульман ніхто не пригноблював, тому вони могли вільно дотримуватися вчення ісламу. Корінні жителі Медіни, побачивши зразкові якості, вдачу, манери Мухаммада, з часом стали на бік пророка і прийняли іслам. Пізніше іслам розповсюдився на Аравійському півострові, а потім і у всьому світі.

З нагоди знаменної дати хочемо нагадати, що кожен мусульманин як в Україні, так і у всьому світі повинен брати приклад з усіх посланників Господа - Авраама, Ісуса, Мойсея і Мухаммада (мир їм усім). Вони закликали до покірності перед Творцем, до чесності, взаємної любові, доброти, допомоги бідним і нужденним, до вірності батькам, турботи про дітей і сиріт.

Хай береже Господь Україну. Дай Боже, щоб вона завжди була хорошим прикладом мирного співіснування різних релігій і культур.

Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраід»

_________________

Великі мислителі світу про Мухаммада

Майкл Х. Харт у книзі «100 найвпливовіших особистостей в історії» поставив Мухаммада на перше місце. Він пояснив це так: «Це єдина людина в історії, чия діяльність була надзвичайно успішною і в релігійній, і у світської областях».

Ламартін, відомий французький історик: «Філософ, оратор, апостол, законодавець, воїн, підкорювач думок, реставратор раціональної віри, культу без ідолів, засновник дванадцяти земних імперій і однієї духовної імперії – це Мухаммад. Якщо ми подивимося з погляду всіх критеріїв, за якими можна виміряти людську велич, то напрошується питання: чи існує більш видатна людина, ніж він?» (Історія Туреччини, том 2)

Джордж Бернард Шоу: «Я завжди поважав релігію Мухаммада за її дивну життєстійкість. Я вважаю, що це - єдина релігія, яка має гнучкість, і саме цим вона приваблює людей. Я пророкую про релігію Мухаммада те, що вона буде прийнятна в сьогоднішній Європі. Через незнання або фанатизм, середньовічна еклектика зобразила іслам у темному світлі. Насправді ж, європейців навчили ненавидіти особистість Мухаммада і його релігію. Мухаммад був антихристом для них. Я вивчав життя цієї чудової людини і вважаю, що він далекий від цього. Його можна назвати рятівником людства. Я впевнений, що якби така людина, як він, керувала б сучасним світом, то вона успішно вирішила б усі світові проблеми, і ми б жили нарешті в щасті і злагоді, яких нам так не вистачає. Додам, що в дев'ятнадцятому столітті такі видатні мислителі, як Карлайл, Гібон і Ґете, усвідомили значну цінність релігії Мухаммада, і вже сьогодні багато з людей прийняли цю релігію, і, можна так сказати, почалася ісламізація Європи». (Справжній іслам, том 1)

Сер Філіп Ґіббс: «Іслам (що означає «покірність»), як правильно називається релігія Мухаммада, зробив більше для прогресу цивілізації і моралі, ніж будь-яка інша віра, яку сповідувала людина з часів створення світу. От уже багато віків іслам надихає на добро сотні мільйонів людей. І немає сумніву в тому, що без його високоморальних настанов найжорстокіше варварство і язичницьке поклоніння панувало б там, де Аллах і велика віра ведуть людей до світла». (Слава Мухаммада)

Махатма Ганді: «Коли я закрив другий том біографії пророка, мені стало шкода, що я не можу довідатися більше про його велике життя. Непохитною простотою, високою самопожертвою, чесністю і сумлінністю, ревною відданістю друзям і послідовникам, відвагою, хоробрістю, абсолютною вірою в Аллаха і свою власну місію, - цим, а не мечем, прокладав він собі дорогу». (Молода Індія)

Інформаційний відділ ВАГО "Альраід"

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.