Мусульмани Нігерії одностайно засудили дії угруповання «Боко харам»

Міф про «Еврабію»
1
Заарештовані члени «Боко харам». (Фото Reuters.com)
1
04.08.2009
Оцініть статтю: 
(289 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Провідні мусульманські організації Нігерії виступили з різкою критикою групи «Боко харам», що влаштувала справжню бойню на півночі країни, у результаті якої загинули близько 150 чоловік. Які б благі цілі не ставили перед собою члени цієї групи, яку вже встигли охрестити «фундаменталістською» і «ісламістською», методи їхнього досягнення зовсім неприйнятні, одностайно заявляють нігерійські мусульмани.

«Члени «Боко харам» не представляють іслам, і справжні

мусульмани повинні піддати їх ізоляції», - заявив в інтерв'ю «ІсламОнлайн» генеральний секретар Верховної ради Нігерії у ісламських справах Абдуль-Латіф Адегбайт, передає Іслам для всіх з посиланням на IslamNews.

Група закликає до застосування шаріату на всій території країни, незважаючи на те, що в південній її частині проживає переважно християнське населення, і виступає за викорінювання західної спадщини, особливо системи шкільної освіти, створеної британськими колонізаторами. «Боко харам» на діалекті хауза означає «Західна освіта заборонена».

Однак рухає ними зовсім не щирий намір поширювати іслам, говориться у заяві «Джамайяту Наср уль-Іслам». «Хіба в Корані написано, що потрібно вбивати людей для досягнення своєї мети?» - говорить член цієї організації Абдуль Кадир Оріре, колишній верховний кадій - суддя - шаріатського суду провінції Квара. - Так що ототожнення цієї групи з ісламом не лише несправедливе, воно вводить людей в оману».

Заворушення почалися у минулу неділю, 26 липня, коли місцеві «таліби», як називали їх західні ЗМІ, напали на поліцейську дільницю у місті Баучі на півночі Нігерії.

Рано вранці у понеділок озброєні саморобними вибуховими пристроями, мисливськими гвинтівками, мачете, ножами, луками і стрілами боко-харамівці влаштували напад на місто Майдугури, столицю провінції Борно, на північному сході Нігерії. Вони підпалили відділення поліції, церкву і митний пункт. Вся операція зайняла близько двох годин і не зустріла практично ніякого опору. Повідомлялося також про зіткнення у сусідній провінції Йобе.

З осудом дій «Боко харам» виступила Конференція ісламських організацій (Conference of Islamic Organisations - CIO), яка об’єднує всі мусульманські організації країни. «Ці напади не мають ніякої підстави в ісламі, - заявив координатор CIO Абдуллахі Шуайб. - Жоден мусульманин не повинен потурати цьому».

«Ця група нам невідома, і її ідеологія, що прагне поширити шаріат на всю Нігерію, в основному за допомогою насильства, абсолютно неприйнятна», - підкреслив релігійний лідер.

Тим часом, незважаючи на всі заяви президента країни, що ситуація «знаходиться під контролем», бойові дії тривали й сьогодні: армійські підрозділи піддали артилерійському обстрілу мечеть у Майдугури і будинок передбачуваного лідера групи Мухаммада Юсуфа.

Кореспондент AFP став свідком того, як біля відділення поліції урядові солдати застрелили трьох молодих чоловіків. За твердженням кореспондента, застрелені чоловіки були арештовані, стояли на колінах і благали про пощаду, передає «Аль-Джазіра».

Репортаж «Аль-Джазіри» на англійській мові

За матеріалами Іслам для всіх

Посилання на тему:

Новини

На мусульманському кладовищі у Мумбаї не будуть хоронити терористів

Статті

Коранічне тлумачення питань миру, ненасильства і міжнародної безпеки

«Творче руйнування» на шляху Аллаха

Затягти в Іслам весь світ. Чи є це метою мусульман?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.