Мусульмани хочуть бачити Україну сильною незалежною державою. Інтерв’ю з головою ДУМУ «Умма» С. Ісмагіловим

1
Представники Ради
01.05.2009
Оцініть статтю: 
(198 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Свою думку про cитуацію на Україні, що склалася у результаті нескінченних політичних чвар і світової кризи, в інтерв'ю Іслам.ру висловив голова Духовного управління мусульман України «Умма» Саід Ісмагілов.

Бесіду веде Абдулла Ринат Мухаметов

- Як мусульмани вашої країни дивляться на перспективи вступу України у НАТО?

Спеціальних досліджень ми не проводили, «польові» ж спостереження підтверджують тезу про те, що відношення мусульман до питання вступу в НАТО збігається із загальноукраїнською позицією. В Україні на даний момент більшість громадян не дуже хочуть бачити країну серед членів Альянсу. Така ж ситуація і у мусульман.

Деяка частина одновірців вважає, що вступ в Альянс наблизить країну до європейських стандартів життя. Але більшість прекрасно розуміє, НАТО - військово-політична машина, що забезпечує інтереси своїх творців. Це не благодійна і не правозахисна організація, отже «європейського прориву» від вступу в НАТО чекати не доводиться.

У багатьох мусульман ще жива у пам'яті афганська трагедія, коли мусульмани СРСР були змушені воювати проти своїх одновірців у цій країні. Оскільки НАТО прямо чи опосередковано бере участь в агресії проти мусульманських країн, українські послідовники Ісламу не хочуть бути причетні до цього.

- У російських ЗМІ ситуація у Криму часом постає дуже напруженою.. Чи справді там настільки глибокий і серйозний російсько-українсько-кримсько-татарський конфлікт, за вашими даними?

Мене завжди вражають перипетії інформаційної війни між ЗМІ Росії і України. Сумно те, що в ній намагаються розіграти «кримську карту», мусуючи в ній тему конфліктів за участю мусульман півострова.

Насправді, останнім часом ніяких серйозних конфліктів на етнічному ґрунті у Криму не спостерігалося. Зараз наявне нерозуміння кримськими місцевими органами влади потреб кримських татар. Особливо це помітно у перманентному конфлікті навколо зведення соборної мечеті у Сімферополі на Ялтинській трасі.

Мусульман так само хвилюють земельні питання, питання відновлення прав на культурні і релігійні пам'ятники свого народу. Але це не міжетнічний конфлікт, це проблема влади і репатріантів.

Мені здається, що ЗМІ Росії своєю істерією навколо Криму переслідують дві цілі:

а) у черговий раз представляють Україну політико-ідеологічним ворогом Росії;

б) з меркантильних міркувань намагаються переорієнтувати туристів напередодні курортного сезону з, нібито, неспокійного Криму на російське чорноморське узбережжя.

- Політичні колізії у вашій державі останнього часу, напевно, не залишають осторонь і мусульманську громаду. На Ваш погляд, що, взагалі, відбувається. І який політичний режим підтримують українські послідовники Ісламу?

Політичні колізії так чи інакше торкаються всіх жителів країни. Однак ми, як і більшість громадян, скоріше не учасники, а потерпілі від політичної і економічної кризи.

Що відбувається? Звичайна боротьба за владу між різними владними угрупованнями. Таке, напевно, трапляється у багатьох країнах, які проходять свій нелегкий шлях становлення демократії.

Сказати, які конкретно партії підтримують мусульмани України - неможливо. За моїми спостереженнями, симпатії розсіяні між десятком політичних сил. При цьому з упевненістю можна сказати, що умма країни хоче бачити Україну сильною незалежною державою, яка б не прогиналася ні під інтереси Заходу, ні під Росію, а вела б свою тверду політичну лінію на благо всіх громадян країни.

- З якою метою створено ще одне духовне управління мусульман - ДУМУ «Умма»? Які його завдання? Чим воно відрізняється від інших ДУМів країни?

ДУМУ «Умма» створювалася не «зверху» за бажанням когось із «сильних світу цього». Це була ініціатива самих мусульман з одинадцяти регіонів країни.

Релігійні громади довгий час не бачили ніяких ініціатив і активної діяльності з боку вже існуючих духовних управлінь, за винятком Криму, і прийшли до висновку - своє майбутнє потрібно будувати своїми руками. Спостерігалася якась депресія, зупинка у розвитку. Це давало привід дослідникам говорити про те, що мусульмани вже досягли максимуму свого розвитку і нічим більше не здивують.

У цій ситуації ініціативу перехопили самі рядові мусульмани, які зібравшись і знайшовши спільну мову, вирішили об'єднатися і зареєструвати нове духовне управління. До нього ввійшли незалежні релігійні громади, які до цього не були у складі жодних з існуючих об'єднань.

І це пожвавило всіх! Інші об'єднання ніби вийшли з летаргічного сну і помітно активізувалися.

Головні цілі ДУМУ «Умма» - активно сповідувати і проповідувати Іслам, відстоювати і представляти інтереси віруючих, бути прикладом і вести за собою мусульман України. І все це тільки для того, щоб Всевишній Аллах був нами задоволений. Для досягнення цих цілей передбачено і заплановано багато завдань, від побудови мечетей до заклику до віри та навчання одновірців.

Чим ми відрізняємося від інших ДУМів? Це покаже час. Скажу лише, що «Умма» не обмежує себе на роботі з певними етнічними групами мусульман, а прагне поєднувати на засадах ісламських принципів рівності і братерства всіх: татар, українців, росіян, мусульман Кавказу, арабів, турків. Одним словом - всю умму країни.

- Недавно ДУМУ «Умма» ввійшло до складу новоствореної Ради представників духовних управлінь і центрів мусульман України при Державному комітеті України у справах національностей і релігій. Навіщо створений цей орган; що це означає для Ісламу в Україні; і які ваші завдання у рамках цього об'єднання?

Рада представників духовних управлінь і центрів мусульман України при Державному комітеті України у справах національностей і релігій - це перша в історії вдала спроба об'єднання мусульман країни, поки що на рівні лідерів і керівників духовних управлінь. Рада є представницьким і дорадчо-консультативним органом мусульман країни.

Думаю, нам давно потрібний координаційний орган для спільного вирішення нагальних проблем від вироблення єдиної стратегії розвитку, до підготовки і проведення хажду. Так склалося історично, що мусульмани України не мають єдиного духовного управління. Цьому на зорі незалежності посприяли рухи, що внесли розкол у єдність умми.

Що стосується ДУМУ «Умма», ми будемо намагатися докладати максимум зусиль для розвитку популяризації Ісламу та ісламських цінностей, активно взаємодіяти з іншими членами Ради у всіх спільних проектах. Як сказав Пророк Мухаммад (мир і милість йому від Аллаха): «Той хто прагне, щоб слово Господа було вище всього, – той на шляху Аллаха».

- Як світова фінансово-економічна криза позначилася на житті й діяльності мусульман та ісламських організацій України?

Криза, на жаль, торкнулася як мусульман, так і не мусульман. Позначилася втягнутість усіх у глобальну економіку. Ті з нас, хто боявся Аллаха і не намагався розбагатіти на банківських кредитах і депозитах - постраждали менше. Ті, хто мріяв збагатитися від риба (лихварство), - одержали належне. В цілому ж криза позначилася на діяльності мусульманських організацій тим, що стало менше надходити пожертвувань на ісламські проекти.

- Як дивляться мусульмани України на перспективи співпраці з російськими одновірцями, і взагалі країн колишнього СРСР?

Відповідно до веління Всевишнього Аллаха: «Тримаєтеся всі за верв Аллаха і не розділяйтеся!» - мусульмани України відкриті для співпраці не лише з одновірцями з країн колишнього СРСР, але й з усіма, хто несе у своєму серці вірність словам «Немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммад - Посланник Його!».

За матеріалами Іслам.ру

Посилання на тему:

Уперше в Україні створена рада, яка об’єднає мусульман країни

Нехай серед вас буде “Умма”

В Україні зареєстровано нове Духовне управління мусульман “Умма”

Іслам тільки у колективі (Інтерв'ю з муфтієм ДУМУ "Умма" Саідом Ісмагіловим)

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.