Одеські мусульмани прослухали цикл семінарів, присвячених палестинському питанню

1
Боротьба палестинського народу має не національну, а більш глибинну соціально-політичну природу, -вважає Шевченко.
1
Сотні мусульман стали учасниками семінарів
1
1
13.02.2009
Оцініть статтю: 
(461 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Перші дні лютого стали багатолюдними і шумними у зазвичай тихому і спокійному Одеському ісламському центрі. У цьому портовому місті зібралися мусульмани з різних регіонів України, щоб прослухати цикл семінарів, присвячених палестинському питанню. Серед гостей були вінничани, кримчани і кияни, а самі одесити відзначилися своєю теплою гостинністю і організованістю проведення подібних заходів.

Тему семінару відразу можна було визначити з гасла, що висіло посередині мечеті, «Якщо ви коритеся Аллахові, то Він допоможе вам...». Недавнє вторгнення ізраїльської армії у Сектор Газа, терплячість і стійкість його жителів і дарована перемога від Аллаха всім мусульманам стали причиною вибору цієї теми на семінар.

У першій же лекції циклу було проаналізовано хід війни в анклаві, опираючись на аяти священного Корана та історії з життя пророка Мухаммада. Лектор зіставив дві схожі між собою події: битву під Бадром з життя пророка Мухаммада і сьогоднішню війну в Газі. «Адже і там і тут кількість ворожого війська істотно переважала над армією мусульман. І за всіма факторами на перший погляд можна було зробити висновок про програш і повну капітуляцію мусульман. Але як тисячу чотириста років тому, так і у нинішні час це не відбулося. Що ж послужило такій непередбачуваності?» - поставив запитання лектор, на яке через мить сам і відповів, - «В обох випадках у серцях мусульман була міцна віра в Аллаха і надія на його допомогу. У сурі «Здобич» сказано: «І от, волали ви про допомогу до вaшого Гocпoда, і Він відповів вaм: "Я пoдтримаю вac тисячою aнгeлів, що слідують один за одним!" Зробив це Aллax тільки paдіснoю звісткою, і щоб заспокоїлися від цього вaші cepця. Адже допомога – тільки від Aллaxa; воістину, Aллax - Вeликий, Мyдpий!» - цими аятами зі Священного Корана закінчилвся перший семінар.

У другій половині дня присутні прослухали лекцію, присвячену поколінню Салахуддіна Аль-Айубі, полководця, який звільнив Єрусалим від хрестоносців. Ця велика людина змогла об'єднати мусульман під час смути і роз'єднаності і повести військо проти ворога, що окупував територію нинішньої Палестини. «З допомогою Всевишнього, Салахуддін об'єднав мусульман, підняв їхній дух і віру, виховав мужність і стійкість» - було відзначено на завершення лекції.

Наступного дня був запропонований відкритий діалог. Кожен бажаючий виступити, міг внести свої пропозиції, як виховати у собі стійкість віри і стати схожим на покоління Салахуддіна. Учасники висловлювали свої точки зору і брали активну участь у дискусії. Наприкінці, один з виступаючих підсумував словами подяки організаторам за братній семінар і відзначив, що «головне завдання, яке стоїть перед кожним - покірність Богові і виконання вищесказаного моїми братами».

Подібні семінари протягом тижня проходили у Харкові, Донецьку та Дніпропетровську. А наприкінці місяця завершальний семінар на цю тему пройде у Львові.

За матеріалами Іслам для всіх

Посилання на тему:

У Запоріжжі пройшла акція з роздачі ісламської літератури бібліотекам міста

Історія Палестини як частина історії ісламу» - лекція для жінок м. Києва

Позиція Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраід» щодо ситуації у Секторі Газа

П'ятнична проповідь на підтримку Газа

В новорічну ніч мусульмани України молилися за жителів Сектора Газа

Звернення мусульман України у зв’язку з бомбуванням Сектору Газа

ВАГО "Альраід" співчуває рідним та близьким загиблих під час трагедії у Євпаторії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.