Мусульманські вчені привітали християн з Різдвом

Україна - Ісламський світ: до нового етапу співробітництва
Україна - Ісламський світ: до нового етапу співробітництва
Мусульманські вчені привітали християн з Різдвом
Україна - Ісламський світ: до нового етапу співробітництва
26.12.2007
Оцініть статтю: 
(263 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Провідні мусульманські вчені надіслали християнам усього світу теплі привітання з Різдвом. Вітання, відправлене групою з 138 сунітських і шиїтських учених, які нещодавно запропонували діалог християнським лідерам, містить заклик до миру на Землі і подяку лідерам християнських церков, які позитивно відповіли на їхню пропозицію.

Послання, так само, як і жовтневий заклик, є безпрецедентним у своєму роді, оскільки вперше настільки велика група ісламських учених направляє християнам подібне привітання.

В ісламі немає єдиного лідера, на кшталт папи чи архієпископа, який міг би виступати від імені всього співтовариства. Окремі ісламські духовні особи раніше обмінювалися поздоровленнями з християнами, однак, цього року послання християнам виражає думку набагато більшої кількості мусульман.

Поздоровлення починається арабською, англійською і латиною. У ньому говориться, що Різдво наступило після завершення хаджу в Мекку та Свята жертвоприношення (Курбан-байрам) на згадку про жертвоприношення Авраама.

«Те, що Бог не дозволив Авраамові принести в жертву його сина... є найбільш наочним уроком послідовникам авраамістичних релігій, що навчає робити все можливе для того, аби зберегти, підтримати і високо цінувати людське життя, особливо життя кожної дитини», - говориться в посланні.

Ісламські вчені висловили надію на те, що в наступаючому році святість людського життя і достоїнство людини будуть шануватися послідовниками всіх релігій, а новий рік стане роком покаяння та взаємного прощення.

Привітання перекликається з жовтневим посланням мусульманських учених, у якому вони закликали християн до серйозного діалогу заради виконання єдиних заповідей Божих і в ім'я любові до ближнього.

Група, пов'язана з ісламським дослідницьким центром, яку очолює принц Йорданії Газі бін Мохаммед бін Талал (Ghazi bin Mohammed bin Talal), вважає, що серйозний діалог допоможе досягти порозуміння між представниками двох релігій.

Більшість християнських Церков позитивно відповіли на заклик. У листі Ватикану, принц запропонував відправити декількох мусульманських учених до Риму у лютому або березні для проведення попередніх переговорів з найбільшою християнською конфесією.

Мусульмани також планують зустрітися з християнськими лідерами під час ряду конференцій, які пройдуть у наступному році і будуть спрямовані на організацію довгострокового діалогу.

«Так само як і ви, ми вважаємо, що повна згода щодо теологічних питань між християнами і мусульманами неможлива, однак як і раніше прагнемо виробити єдину позицію і почати співробітництво на ґрунті досягнутих угод», - говориться в останьому посланні мусульманських учених, опублікованому агентством Reuters.

За матеріалами Іслам для всіх

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.