ОАЕ всерйоз зацікавилися українськими технологіями трансплантації стовбурних клітин

1
Українські медики представили технології, розроблені в Україні й основані на застосуванні стовбурних клітин.
11.11.2009
Оцініть статтю: 
(189 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Дубаї всерйоз зацікавилися українськими технологіями трансплантації стовбурних клітин з метою лікування цукрового діабету, відновлення репродуктивної функції та омолодження.

Інноваційний Конгрес «Dubai Congress on Anti-Aging & Aesthetic Medicine» (DCAAAM), що пройшов 8-9 листопада у Дубаї (ОАЕ), представив новітні технології омолодження і боротьби зі старінням. Своїми розробками й ідеями поділилися понад 50 фахівців з ОАЕ, Лівану, Франції, Австралії, США, Малайзії, Філіппін, Німеччини, Саудівської Аравії, Кувейту, Єгипту, Іспанії, Великобританії, Канади, Польщі, Люксембургу та України.

Нашу країну на міжнародному форумі в ОАЕ представляв Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин при МОЗ.

Як розповів УКРІНФОРМу директор Центру, професор, доктор медичних наук Олександр Кухарчук, українські медики представили технології, розроблені в Україні й основані на застосуванні стовбурних клітин.

У своєму виступі «Теоретичні обґрунтування використання стовбурних клітин у боротьбі зі старінням і практичні результати» професор Кухарчук основний акцент зробив на питаннях відновлення репродуктивної функції, особливо у чоловіків.

Відповідно до теорії старіння, розробленої професором, людина народжується з певним резервом стовбурних клітин, за рахунок якого йде постійне відновлення організму. Старіння розглядається як виснаження стовбурних резервів організму з віком. «Якщо у нас вийде розширити ці так звані стовбурні простори за рахунок чужих стовбурних клітин, ми зможемо знову повернути організм на шлях самовідновлення за рахунок стовбурних резервів і саме таким чином зупинити процес старіння», - пояснив професор.

Дослідження стовбурних клітин в Україні

Україна ще з радянських часів нагромадила більш ніж 30-літній досвід роботи зі стовбурними клітинами. Клінічні випробування в рамках нової нормативно-правової бази почалися в Україні півтора-два роки тому, до цього вони проводилися ще за союзними нормами.

Перший етап клінічних випробувань із реєстрацією нового методу лікування в МОЗ України повинен завершитися у січні-лютому 2010 року. Поки що Координаційний центр трансплантації зареєструє методику лише для деяких із досліджуваних ним захворювань, зокрема, для лікування цукрового діабету другого типу, цирозу печінки, хронічної ішемії нижніх кінцівок, а також методику антистаріння.

Центр використовує стовбурні клітини, отримані або з пуповинної крові, або з абортивного матеріалу. За словами А. Кухарчука, вся нормативно-правова база в Україні для цього створена, діє Закон України про трансплантацію.

Єдина проблема, що заважає розвитку трансплантології в Україні, - це недостатнє державне фінансування. «Для того, щоб створити державний центр, а не ґрунтуватися на базі приватної клініки (Інститут клітинної терапії), потрібні досить великі кошти», - відзначив А. Кухарчук.

За його словами, еміратці хочуть не лише омолодитися, а й лікуватися в Україні. Розроблені в Україні технології, основані на застосуванні стовбурних клітин, в ОАЕ не представлені. Зокрема, в Україні створена технологія лікування цукрового діабету, що викликала величезний інтерес в ОАЕ: більше 60% населення країни страждають від цієї хвороби. Також досить великий інтерес викликають розроблені й уже впроваджені в Україні технології лікування діабетичної стопи, що виникає при цукровому діабеті. Дуже цікавить еміратців і можливість продовження роду.

Співробітництво

У даний час серйозно обговорюється проект створення в ОАЕ центру з використанням українських технологій омолодження й антистаріння.

«Емірати нададуть територію і фінанси для будівництва клініки і закупівлі устаткування, дадуть адміністративний і допоміжний штат. Ми ж надамо українські технології і наших фахівців, які будуть працювати у біотехнологічній лабораторії і безпосередньо виділяти стовбурні клітини, - розповідає директор Координаційного центру трансплантації.- Зокрема, ми можемо запропонувати технології на основі використання трьох видів стовбурних клітин: стовбурних клітин пуповинної крові; власних клітин хворого, які виділяються з жирової тканини, і клітин, отриманих з абортивного матеріалу. Останній варіант, швидше за все, не буде прийнятий в ОАЕ: аборти заборонені ісламом, тому працювати будемо, швидше за все, з першими двома видами стовбурних клітин».

Ніякої недовіри до наших технологій в еміратської сторони немає. «Питання у тому, що багато еміратців мало знають про нашу країну (зокрема, бояться морозів), бояться літати і т.д. Вони хотіли б лікуватися в себе, але за нашими технологіями».

За матеріалами УКРІНФОРМ

Посилання на тему:

Українські військові лікарі надали медичну допомогу афганцям

Україна вперше бере участь у виставці мас-медіа у Тегерані

У ТПП України відбудеться круглий стіл на тему українсько-арабського економічного співробітництва

У наших країн великий потенціал для співпраці, - Посол Ісламської Республіки Пакистан в Україні

Україна і Пакистан зацікавлені у розвитку двосторонньої торгівлі

В УНІАН відбулася прес-конференція «Інвестиційний потенціал України для країн арабського світу»

Ірак побачив в Україні партнера у сфері енергетики та будівництва

Лівія хоче вирощувати хліб на території України

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.