Жителі Леніно проти будівництва дач на місці мусульманського цвинтаря

1
У с. Семенівка Ленінського району жителі закликають місцеву владу припинити виділення земель під дачну забудову на місці, де раніше знаходився мусульманський цвинтар Ак-Таш
03.08.2009
Оцініть статтю: 
(209 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сьогодні, 3 серпня, у селищі Єді-Кую Ленінського району Автономної Республіки Крим близько 60 чоловік зібралися біля будинку місцевої райдержадміністрації з вимогою припинити виділення земельних ділянок у с. Кітен (Семенівка), на території якого у додепортаційний період знаходився мусульманський цвинтар Ак-Таш.

Як передає кореспондент QHA з місця подій, мітинг, організований місцевим меджлісом і громадською організацією «Авдет», розпочався сьогодні о 9:30.

Як заявив представник ГО «Авдет» Зевід Газієв, три роки тому райдержадміністрація почала видавати земельні ділянки київським і московським «товстосумам» під дачну забудову на землях, де раніше знаходилися мусульманський цвинтар і мечеть, яку у 70-і роки минулого століття розібрали, а її цеглу використали для будівництва бараків і парканів у с. Азовське.

«В ході проведення будівельних робіт у с. Кітен, на поверхню почали виходити людські останки. За словами старожилів, колись на цьому місці знаходився мусульманський цвинтар, останнє поховання на якому було здійснено у 1944 році», - підкреслив З. Газієв.

Однак ні самі забудовники, ні місцева влада, за словами представника «Авдет», ніяк не відреагували на «знахідку», а кістки так і продовжували лежати під відкритим небом: «І тільки завдяки жителям села Кітен місцевий меджліс був проінформований про «знахідку». А минулої середи, 29 липня, районний мулла Расім Емурла і його помічник виїхали на місце і зібрали останки наших співвітчизників».

«Незважаючи на кількаразові звернення місцевого меджлісу районна держадміністрація як і раніше продовжує виділяти землі у районі цвинтаря. Із цим питанням не можна зволікати, адже вирішується питання релігійної спадщини кримських татар», - заявили члени Ленінського місцевого меджлісу, додавши, що раніше вони вже подавали в адміністрацію району повідомлення про намір провести подібний мітинг, однак у відомстві, посилаючись на те, що прохання було подано не вчасно, відмовили у проведенні акції.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Кримським мусульманам не дають відновити мечеть Селіма у Феодосії

У Софіївці розпочато будівництво мусульманського духовного комплексу

Миколаївські мусульмани знову добиваються дозволу на будівництво мечеті. Спонсори вже знайдені

Каплицю можна, а мечеть ні? Будівництво культових об'єктів у с. Мирне

У Бахчисараї обурені актом вандалізму на мусульманському цвинтарі

Земельний скандал навколо мечеті у Красноперекопському районі майже врегульований

Кримський військовий археолог вивчить проблему будівництва мечеті у «Красному»

ОІК виступила на захист ісламських святинь на Кримському півострові

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.