СБУ заблокувала доступ до сайтів «Хізб ут-Тахрір»

1
Така заставка з'являлася при намаганні зайти на заблоковані сайти
29.07.2009
Оцініть статтю: 
(196 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Минулого тижня доступ до ряду українських сайтів, що мають відношення до незареєстрованої в Україні релігійно-політичної організації «Хізб ут-Тахрір», був заблокований.

При спробі зайти на ці інтернет-ресурси відвідувачі споглядали український державний прапор і напис: «Служба Безпеки України. РЕСУРС ЗАБЛОКОВАНО через розміщення реклами протиправних послуг». А при натисканні на розташованому нижче посиланні зі словом «Продовжити» йшла переадресація на офіційний сайт СБУ, але перед цим відвідувачу повідомлялися його IP-адреса і версія інтернет-браузера.

Зокрема, у такий спосіб був заблокований доступ до сайту hizb.org.ua, що позиціонує себе як офіційний сайт «Хізб ут-Тахрір», а також до сайтів qirim-vilayeti.org, halifat.org, al-wayi.org. Крім того, була заблокована інтернет-версія кримської друкованої газети «Відродження» (vozrojdenie.crimea.ua), яка пропагує ідеї «хізбів».

Правда, за станом на ранок 27 липня деякі із заблокованих сайтів уже продовжили свою роботу, повідомляє інформагентство «Новий регіон».

«Хізб-ут-Тахрір» нині діє у більш ніж 40 країнах світу. Ця організація декларує своєю метою роботу з «повернення мусульман до ісламського способу життя шляхом встановлення ісламської держави – Халіфату», акцентуючи на «виключно політичних методах» цієї роботи. Вона публічно заперечує насилля і військову діяльність для своїх членів і заявляє, що в немусульманських країнах «не працює для зміни системи правління і діє у межах чинного законодавства, спонукаючи мусульманське суспільство бути вірним ісламу».

Водночас експерти київського Центру близькосхідних досліджень, посилаючись на аналіз досвіду інших країн, вважають, що діяльність організації багато в чому готує ґрунт для екстремістських рухів.

Як повідомлялося раніше, 12 травня голова прес-центру СБУ Марина Остапенко заявила, що СБУ попередила спробу створення організації «Хізб ут-Тахрір» на території України. За її словами, документальні матеріали свідчать, що зазначене угруповання «на глибокій конспіративній основі намагалося створити терористичну структуру із чіткою ієрархічною будовою і чітким розподілом функцій серед членів».

Тоді ж представники «Хізб ут-Тахрір» розповсюдили заяву, у якій спростували інформацію СБУ, назвавши її безпідставною і неправдивою.

Довідка. Повна назва - ”Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі” (араб. - Ісламська партія визволення). Партія є міжнародною, суннітськую організацією.

Партія створена у 1953 р. в Єрусалимі, діє у 40 країнах світу, у кожній з яких має від 5 до 10 тис. членів.

Організацію оголосили «терористичною» у Росії і деяких країнах Центральної Азії, тоді як США і більшість європейських держав її такою не вважають.

За матеріалами «Новий регіон»

Посилання на тему:

У Криму Хізб-ут-Тахрір провела конференцію «Від утисків і несправедливості капіталізму до світла Ісламу»

Ісламська партія Хизб ут-Тахрір назвала абсурдною заяву СБУ

СБУ попередила спробу створення організації «Хізб ут-Тахрір» на території України

СБУ порушила справу за фактом поширення в Полтаві релігійної літератури, яка розпалює національну і релігійну ворожнечу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.