Українські військові лікарі надали медичну допомогу афганцям

1
Український військовий лікар тримає на руках афганську дівчинку
17.02.2009
Оцініть статтю: 
(302 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

16 лютого українські військові лікарі спільно зі своїми литовськими колегами зі складу литовської Групи з відновлення провінції Гор Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані провели гуманітарну акцію з надання медичної допомоги мешканцям гірського кишлаку Бахарі Паін, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Традиційно, проведенню гуманітарної акції передувала медична розвідка цього гірського населеного пункту та ще двох сусідніх кишлаків, в яких загалом мешкає понад 1100 афганців і які розташовані на відстані 20 кілометрів від адміністративного центру провінції Гор міста Чагчаран.

Під час медичної розвідки група миротворців на чолі з підполковником медичної служби Кирилом Кравченком визначила кількість хворих та характер захворювань, а також необхідний набір медичних препаратів для надання медичної допомоги місцевим мешканцям.

Вранці 16 лютого медична група, до складу якої увійшли українські військові лікар-хірург та лікар-анестезіолог, а також литовські військові лікар-стоматолог, медсестра і парамедик, вирушила до кишлаку Бахарі Паін.

За півтори години 6 броньованих “Тойот” та вантажівка “Мерседес” під посиленою охороною литовських і хорватських миротворців дісталися кишлаку.

Медичний огляд та надання допомоги місцевому населенню було організовано в одному з житлових будинків. В одній з кімнат проводив прийом стоматолог, в іншій - проводилася лікарсько-консультативна робота.

Крім надання медичної допомоги місцевим мешканцям, група медиків-миротворців на чолі з підполковником медичної служби Кирилом Кравченком паралельно проводила методичний тренінг місцевого доктора з діагностики захворювань у пацієнтів, призначенні й видачі необхідних медикаментів.

- За час проведення гуманітарної акції ми надали медичну допомогу більш ніж 240 місцевим афганцям, зокрема, 89 дітлахам віком до 15 років. Основна патологія була типовою для мешканців цього регіону: кон’юктивіти, отити, інфекційні хвороби дихальних шляхів, гастрити, кишкова інфекція, гельмінтози, хвороби суглобів, шкірні хвороби, відмороження, лейшманіоз, гепатити та туберкульоз, - зазначив підполковник медичної служби Кирило Кравченко.

Також, за його словами, 21 місцевий мешканець отримав стоматологічну допомогу. У декількох афганців були виявлені захворювання, що потребують хірургічного втручання в плановому порядку. Цим хворим та місцевому лікарю було запропоновано допомогу в проведенні оперативного хірургічного лікування цих пацієнтів.

- По завершенню роботи ми передали в місцеву амбулаторію перев’язувальний матеріал, шприці, антисептики та засоби для невідкладної медичної допомоги, - підбив підсумки роботи підполковник Кирило Кравченко.

Мешканці кишлаку Бахарі Паін та двох сусідніх кишлаків подякували лікарям-миротворцям за надану медичну допомогу.

Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (ISAF) з травня 2007 року.

На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (м.Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м.Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м. Чагчаран).

Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.

Серед основних завдань військових лікарів Збройних Сил України є організація медичного забезпечення у складі багатонаціонального контингенту в провінції Гор, надання медичної допомоги військовослужбовцям і цивільному персоналу Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, громадянам цієї країни та виконання заходів медичного забезпечення в екстрених і невідкладних випадках.

За матеріалами прес-служби Міністерства оборони України

Посилання на тему:

Проблеми та інтереси Афганістану

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.